Op de Dam tegen Wilders

Zaterdag sleep ik me dan toch maar naar de “Nederland bekent Kleur” manifestatie op de Dam in Amsterdam. Met enige tegenzin, inderdaad. Opnieuw zullen de uiterst dunne ideeën van de meester-provocateur uit Venlo een dag lang in de schijnwerpers staan. Wilders’ medestanders verheugen zich nu al op zijn commentaar dat de media ’s avonds zullen melden – wat zal het deze keer zijn, “schandelijk”, “gevaarlijk” of “ronduit walgelijk”?

Officieel is de Nederland bekent Kleur-bijeenkomst van zaterdag een “Manifestatie tegen discriminatie en vóór solidariteit”, maar in werkelijkheid wordt het natuurlijk gewoon een anti-Wilders manifestatie. Mohammed Rabbae, die het publiek op de Dam zaterdag ongetwijfeld zal bedienen van een vlammend betoog, geeft dit vandaag in de krant ook toe: “We spelen geen kiekeboe met elkaar. Wilders is de aanvoerder van het racisme.” Wilders als de grote boeman, waar iedereen, van Ad Visser tot Jan Pronk, Youp van ’t Hek tot Foppe de Haan, zaterdag tegen te hoop gaat lopen.

Discriminatie

Wilders is natuurlijk niet de aanvoerder van het racisme in Nederland. Veel van Wilders’ ideeën en uitspraken zijn ronduit discriminerend, maar Wilders is uiteindelijk slechts de leider van een middelgrote oppositiepartij die redelijk goed in de peilingen staat. Hij ontwikkelt geen beleid – dit gebeurt door de regering en de Europese Unie, en dit beleid is voor een deel discriminerend en racistisch. Neem bijvoorbeeld een plannetje dat vandaag door het CDA werd gelanceerd: werkloze Antillianen mogen Nederland niet meer in. Heb je een baan, dan mag het wel. Pure discriminatie. De Europese Unie wil slechts nog succesvolle, goedopgeleide migranten binnenhalen. De rest moet desnoods met geweld worden geweerd of uitgezet. Tot ‘illegaal’ verklaarde mensen worden in drijvende bajesboten gepropt, ook al zijn ze ‘technisch’ niet te deporteren. Misdadig beleid. Wie in Nederland niet veel geld verdient, of geen vast arbeidscontract heeft, mag geen partner uit het buitenland laten overkomen. Anderen wel. Dat is discriminatie.

Allemaal voorbeelden van standaard kabinetsbeleid waar Wilders het vast en zeker mee eens zal zijn. Maar hij heeft het niet bedacht, dit beleid is ontwikkeld en wordt nog steeds uitgevoerd door de collega’s van onder andere Ed Nijpels en Ed van Thijn, die zaterdag ook ‘genoeg is genoeg’ gaan roepen op de Dam. Het zou toch wel aardig zijn als iemand het publiek daarop zou wijzen.

Alle publiciteit is goede publiciteit?

Je kunt je verder afvragen in hoeverre de manifestatie van zaterdag nu bedreigend zal zijn voor de positie van Wilders. Sprekers zullen alle anti-Wilders argumenten die de laatste maanden tot vervelens toe in de media zijn herhaald nog eens aan de verzamelde meute voorleggen. De medestanders van Wilders zijn daar sowieso niet aanwezig, en zullen de manifestatie zien als het zoveelste bewijs van de schandelijke demonisering van hun grote leider door de ‘linkse kerk’. ’s Avonds zal Wilders ongetwijfeld trots op TV komen melden dat hij naar aanleiding van de manifestatie opnieuw scheldkannonades heeft ontvangen in zijn mailbox, zodat hij zich wederom kan wentelen in de rol van bedreigd voorvechter van het vrije woord. Van een “‘omslagpunt’ in het politieke klimaat in Nederland”, dat René Danen graag in de manifestatie ziet, zal geen sprake zijn.

Het is zelfs niet uit te sluiten dat alle aandacht voor Wilders in bepaalde kringen enkel bijdraagt aan zijn populariteit. Opiniepeilingen als de ‘politieke barometer‘ – hoe wantrouwend je hierover ook moet zijn – laten zien dat gedurende de afgelopen maanden, waarin Wilders vrijwel constant in het nieuws is geweest, de aanhang van de PVV gestaag is toegenomen. De aandacht voor Wilders lijkt de afgelopen weken een eigen dynamiek te hebben gekregen; hij hoeft er in feite zelf weinig meer voor te doen. Afgelopen maandag plaatste mediaproducent Harry de Winter een advertentie op de voorpagina van de Volkskrant, met een tekst waarin gesteld werd dat antisemitisme in Nederland onacceptabel is, terwijl Wilders’ hetze tegen moslims onbestraft blijft. Hij herhaalde hier een opvatting die Henk Kamp twee maanden eerder al over Wilders had geplaatst: “Ik vind een opmerking van Wilders: ‘er komt geen moslim meer het land in’ gelijk aan ‘er gaat geen jood meer het land uit”.

Het betrekken van antisemitisme bij de discussie over Wilders is echter onnodig en maakt de discussie over zijn ideeën alleen maar onduidelijker. Wilders – Bert Wagendorp merkte het vandaag in de Volkskrant al op – heeft het niet over joden, maar over moslims. Het aanvallen van Wilders op punten die weinig te maken hebben met zijn feitelijke standpunten – zoals de antisemitisme vergelijking, hem simpelweg te kijk zetten als ‘extremist’, en de oeverloze non-discussie over zijn film – houdt hem enkel in de media, en levert hem dus alleen maar meer aandacht en waarschijnlijk meer stemmen op. Vandaar ook dat Wilders het moment van de uitzending van de film zo lang mogelijk uitstelt.

Islam

Inhoudelijk zal er op de Dam ongetwijfeld veel worden gesproken over de discriminerende ideeën van Wilders over moslims, en terecht: veel van de uitspraken van Wilders zijn zonder meer discriminerend van karakter, iets wat zelfs werd aangegeven door de VVD’er Henk Kamp in een uitzending van Pauw en Witteman in februari. Wilders heeft inmiddels een indrukwekkende rij hatelijke opmerkingen over migranten, en in het bijzonder moslims op zijn conto staan. Bij het Openbaar Ministerie liggen al verschillende klachten wegens discriminatie te wachten op behandeling.

Een moeilijker punt wordt de ‘islamofobie’ van Wilders. Wilders heeft zoals bekend een enorme afkeer van de islam, en gebruikt daarbij graag krachttermen als ‘fascistisch gedachtengoed’, de islam als ‘het kwaad zelf’, Mohammed als een ‘enge duivel’ en dergelijke. De man draait volledig door in zijn afkeer van de islam, maar op zich is dat toegestaan. Sterker nog: ook een linkse manifestatie tegen Wilders zou ruimte moeten bieden aan kritiek op islamitisch fundamentalisme, juist om duidelijk te maken waar precies het onderscheid ligt tussen Wilders’ eenzijdige kritiek op de islam in het algemeen en noodzakelijke kritiek op het radicale islamisme, dat door links – net als fascisme en extreemrechts – dient te worden veroordeeld en bestreden.

Maar of hier veel ruimte voor zal zijn tijdens de anti-Wilders manifestatie van zaterdag is de vraag. Op de website van Nederland bekent Kleur is hier in ieder geval geen woord over te vinden. Is dit omdat men de manifestatie graag zo ‘breed’ mogelijk wil houden, zodat men zoveel mogelijk mensen binnen de boot kan houden?

Appa

Afgezien van deze kanttekeningen zal ik toch richting de hoofdstad trekken om deel te nemen aan de manifestatie. Behalve het feit dat een manifestatie rond anti-racisme-dag in rechtse tijden nooit overbodig is, verdient de hetze van Wilders en consorten tegen moslims een duidelijk weerwoord in het openbaar.

Bovendien ben ik wel benieuwd naar het optreden van Appa, toch een van de beste Nederlandse rappers van het moment. Ik probeer me voor te stellen hoe het er zaterdag aan toe zal gaan, achter de podiumtent van Nederland bekent Kleur, voorafgaand aan zijn optreden. René Danen: “Beetje rustig aan hè Appa, ga niet op het podium roepen dat Wilders voor jou is! Daar krijgen we anders grote problemen mee..” Appa: “Wat nou man, is dit een anti-Wilders demo of niet? Schijt aan die Wilders!” Danen: “Ja, maar we mogen niet demoniseren. Dan krijgen we last met de overheid.” Appa: “Okay man, dan zing ik wel schijt aan de overheid!!”

 Op vrijdag 21 maart is er in de Marinus van der Lubbe-zaal een debat over de ideeën van Wilders. Aanvang: 20:30.

Gepubliceerd op de website van Eurodusnie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: