Nieuw regeerakkoord

Op deze website wordt altijd veel geklaagd over van alles en nog wat, en daar zal ook zeker geen einde aan komen. Als we het nieuwe regeerakkoord bekijken moet toch gezegd worden dat – in vergelijking met de vorige kabinetten – het er op een aantal punten een stuk minder grauw uitziet. Alleen de overmacht aan christelijke types in Balkenende IV, dat wordt nog even wennen.

De positieve punten: er komt eindelijk een generaal pardon – hoewel nog afgewacht moet worden welke vorm dit precies gaat krijgen. De woeste reacties van Verdonk en Wilders op dit punt stemmen tevreden: als die het niks vinden, dan moet het wel bijna een goede maatregel zijn. Ook het plan voor meer investeringen in ‘achterstandswijken’ is positief, met hier ook het voorbehoud dat nog onbekend is hoe dit in de praktijk aangepakt gaat worden, want daarover is nog niets bekend.

Tevreden stemt verder een lichte toename in het ‘autootje pesten’ en ‘vliegtuigje pesten’, wat natuurlijk nooit genoeg kan gebeuren: er komt een kilometerheffing en zowel vliegtickets als kerosine worden duurder. Ook wordt voor sommige groepen het openbaar vervoer goedkoper of gratis. Daar staat weer tegenover dat Schiphol van het nieuwe kabinet gewoon kan doorgroeien, en dat de privatisering van de luchthaven – in tegenstelling tot eerdere berichten – kan doorgaan.

Verder lijkt het nieuwe kabinet in te zetten op een wat sterker milieubeleid, een beetje meer geld voor ontwikkelingsamenwerking en lijkt men met de verharding van het sociale stelsel even pas op de plaats te maken. Nog wat kleinere positieve puntjes: voorlopig geen nieuwe kerncentrale, de pil en de tandartszorg komen terug in het ‘ziekenfondspakket’ en mensen in de WAO krijgen wat meer geld.

Waarden en normen

Er zitten een hoop christenen in dit kabinet, en dus barst het regeerakkoord (pdf) bijna uit elkaar van termen als gedeeld waardenbesef, sociale samenhang, “anderen met respect tegemoet treden in de openbare ruimte”, nieuwe vormen van gemeenschapszin, geborgenheid, gedeelde waarden en normen, respect en fatsoen, en meer van dat soort zaken. Er komt zelfs een “Handvest voor verantwoordelijk burgerschap”. Balkenende heeft hier een rare u-bocht gemaakt: in de vorige kabinetten was het nog een en al “eigen verantwoordelijkheid” en nu gaan we weer terug naar de “gemeenschapszin”. Je gaat je toch afvragen of die man er wel eigen ideeën op na houdt, of gewoon met alle winden meewaait om maar premier te kunnen blijven.

De fatsoensrakkers binnen het CDA, maar zeker die van de Christenunie, moeten natuurlijk wel in de gaten gehouden worden. In het regeerakkoord wordt aangegeven dat ambtenaren die ‘gewetensbezwaren’ hebben geen homo’s hoeven te laten trouwen (hoe zit dat met islamitische ambenaren en handen schudden?) en rond ethische kwesties als abortus, euthanasie en stamcelonderzoek heeft de Christenunie de eerste piketpaaltjes al geslagen. “De abortuspraktijk moet met positieve middelen worden teruggedrongen”, bijvoorbeeld. Uiteraard uitbundig veel aandacht voor het traditionele gezin, dat in de maatschappijvisie van het akkoord een centrale plaats heeft gekregen.

Slecht en rechts beleid, dat in een reeks vorige kabinetten is opgebouwd, wordt grotendeels voortgezet: dit geldt voor de vermarkting van het onderwijs (het regeerakkoord voorziet in meer aandacht voor ondenemerschap in het onderwijs en meer samenwerking met het bedrijfsleven), de verzelfstandiging van de NS wordt niet teruggedraaid, net als de marktwerking in de zorgsector, die wordt zelfs uitgebreid. Tevens wordt het harde immigratiebeleid dat door rechtse regeringen in de afgelopen jaren is ontwikkeld gecontinueerd.

Andere negatieve punten: het nieuwe kabinet houdt vast aan de verplichte inburgering, de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter wordt voortgezet, de positie van het religieuze onderwijs wordt ongemoeid gelaten, de subsidiëring van rijke huizenbezitters blijft bestaan, het kabinet wil een nieuwe Europese Grondwet gaan aannemen zonder nieuw referendum, en er komt geen parlementair onderzoek naar de steun voor het Amerikaanse Irak-beleid, überhaupt is er nauwelijks kritiek te vinden op de pro-Amerikaanse koers in het buitenlands beleid van de afgelopen jaren.

Geen reden dus tot gejuich, dit nieuwe regeerakkoord, maar op een paar punten lijkt het wel wat beter dan de ellende van de afgelopen Balkenende-kabinetten. Hoe het er in de praktijk precies gaat uitzien moeten we nog afwachten, want het nieuwe kabinet lijkt het poldermodel weer nieuw leven in te blazen, zodat de precieze uitwerking van alle voornemens nog onduidelijk is.

Vóórdat de nieuwe club is samengesteld kunnen we ons in ieder geval verheugen op het vertrek van een reeks naargeestige figuren: het populistische gestook van Rita Verdonk zal de komende jaren beperkt blijven tot de oppositie, Hans ‘kotsvinger’ Hoogervorst heeft zelfs geheel de politiek verlaten, en van de zurige kruidenierstronie van Gerrit Zalm zijn we voorgoed verlost (“onverstandig” wist ie er gisteren bij NOVA nog uit persen, als reactie op de financiële voornemens van Bos). Dat zijn toch pure winstpunten. Ook de furieuze reacties vanuit rechts op het regeerakkoord (Elsevier: “desastreus”, Wilders: “verschrikkelijk”, Verdonk: “heel erg slecht”, Rutte: “buitengewoon onverantwoordelijk”) duiden erop dat er toch wel wat goeds moet zitten in de plannen van het nieuwe kabinet. We wachten af.

Bron: Eurodusnie website, februari 2007

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: