Christenbroeders in opmars

En het gebeurde in die dagen dat Nederland zich dompelde in de jaarlijkse kerstellende; Jan Marijnissen weer de oppositie in ging en Nederland werd gezegend met een “christelijk-sociaal” kabinet. Goed nieuws voor de uitventers van normen en waarden, en ook de gezinnetjes zitten er de komende jaren warmpjes bij.

Begin volgende week starten CDA en PvdA onderhandelingen over een nieuw kabinet met de Christenunie. Vijf jaar geleden ontstond de Christenunie uit de RPF en de GPV, twee streng-christelijke partijtjes die nooit meer dan een paar zetels in de Kamer wisten te verwerven. Onder leiding van André Rouvoet heeft de CU zich de afgelopen jaren geprofileerd als een principiële maar toch redelijke progressief-christelijke partij. En met succes, want vorige maand haalde de partij zes kamerzetels. Het succes is niet in de laatste plaats toe te schrijven aan de doorgaans streng kijkende Rouvoet zelf, die al een paar keer werd onderscheiden met de eretitel “beste politicus van het jaar”.

Wat gaat dit nu voor een kabinet worden? Op een paar punten neemt de Christenunie standpunten in waarop waarschijnlijk snel deals te maken zijn met PvdA en CDA. Sociaal beleid, asielbeleid, milieubeleid en buitenlandse politiek: met fraaie christelijke termen als zorg voor de naaste, ethisch verantwoord ondernemerschap en rentmeesterschap moet daar allemaal wel uit te komen zijn.

Maar de Christenunie gaat natuurlijk niet voor niets een ‘christelijk-sociaal’ kabinet mogelijk maken. Rouvoet maakt vandaag in de Volkskrant duidelijk waar het bij de kabinetformatie over moet gaan: “Euthanasie en abortus hebben prioriteit in de onderhandelingen”. Wie krimpend van de pijn zijn laatste doodsreutels aan het uitstoten is, hoeft van de Christenunie niet te hopen op een helpende hand richting het Hiernamaals, want de volgelingen van Rouvoet zijn van mening dat het door God gegeven leven tot de laatste snik beschermd dient te worden. De Christenunie is fel tegen de legalisering van euthanasie. Hetzelfde denkt men over abortus: als het aan Rouvoet ligt gaat de foetus er in rechten enorm op vooruit. Dit natuurlijk wel ten koste van de rechten van de zwangere vrouw over haar eigen lichaam, maar aangezien “de grenzen van het leven in Zijn handen liggen”, en het lichaam Gods tempel is, is dit niet meer dan logisch. Alleen “als het leven van de moeder wordt bedreigd” moet abortus worden toegestaan, vindt men bij de CU.

Niet alleen inwoners van baarmoeders, ook de gezinnetjes gaan met Rouvoet in de regering goede tijden tegemoet. De Christenunie probeert zich al jaren te profileren als de enige ware gezinspartij. De gezinnen kunnen, als het aan Rouvoet ligt, de komende jaren allerlei voordeeltjes gaan binnenslepen. Gezinnen hebben het namelijk moeilijk tegenwoordig, meent de Christenenunie, en moeten daarom “gestimuleerd en beschermd” worden door de overheid, als ware het zeldzame diersoorten. Dus zal de kinderbijslag worden verhoogd, krijgen gezinnen diverse belastingvoordelen, komt er ‘opvoedingsondersteuning’, worden de schoolboeken gratis, komt er extra geld voor goedkope woningen voor gezinnen, wordt het betaald ouderschapsverlof uitgebreid, etcetera. Dit alles in het kader van de door de Christenunie nagestreefde ‘vergroening’: bevorderen dat er meer kinderen geboren worden in Nederland. Zonder twijfel komt er ook wel een soort fokpremie voor gezinnen, die in Frankrijk en Duitsland al is ingevoerd. Het geld voor al deze maatregelen wordt voor een deel weggehaald bij de gezinsloze burgers: “de zorgtoeslag voor alleenstaanden wordt verhoogd”, meldt het CU-partijprogramma fijntjes op.

Rouvoet probeert met zijn onlangs geschapen hiphop-imago (“Stem Rou!”) de hippe vogel uit te hangen, maar zijn strenge schoolmeesterblik voorspelt dat we de komende jaren weinig lol aan hem gaan beleven. In tegendeel, we kunnen ons gaan voorbereiden op een soort normen-en-waarden-Balkenende in het kwadraat, met veel gristelijk gepraat over fatsoen, gedragsnormen, bijbelse waarden, een ‘Handvest van burgerlijke verantwoordelijkheden’ en normbesef. Om te beginnen moeten de casino’s en de staatsloterij worden verboden. Leefde Robert Long nog maar…

Last but not least is het goed om niet te vergeten dat de Christenunie een partij is die de scheiding van kerk en staat verwerpt. Veel mensen maken zich erg druk om de oprukkende politieke islam, maar die is in Den Haag vooralsnog geheel afwezig, gelukkig maar. De greep van de christenen op de politiek zal met CDA en CU in het kabinet echter maximaal zijn. Politiek is geen mensenwerk meer vanaf nu: “Het besef dat de overheid ten diepste een instelling van God is, illustreert de hoge taak die zij heeft. De overheid moet zich daar niet alleen van bewust zijn, maar daar ook naar handelen.” Aldus het partijprogram van de Christenunie.

Bron: Eurodusnie website, december 2006

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: