Oorlog tegen vrouwen in Nicaragua

Drie weken geleden gaf de president van Nicaragua zijn goedkeuring aan een wet die abortus in alle gevallen verbiedt. Begin november al stemde het parlement in met deze voor vrouwen rampzalige wetswijziging. Vrouwen die een abortus ondergaan, of artsen die hieraan meehelpen, worden vanaf nu bestraft met een gevangenisstraf van acht jaar. Ook in andere landen dreigt een steeds repressievere abortuswetgeving.

Nicaragua stond al bekend om zijn zeer strenge abortuswetgeving, maar onder druk van de katholieke kerk is deze nu nog verder aangescherpt. Ook ‘therapeutische abortus’ – een abortus die wordt uitgevoerd om het leven van een vrouw te redden – is nu verboden. Vrouwenorganisaties, die fel tegen de invoering van de wet hebben geageerd, noemen de nieuwe wetgeving een doodsvonnis voor zwangere vrouwen, en een schending van mensenrechten.

De maatregel werd een week vóór de nationale verkiezingen goedgekeurd door het Nicaraguaans parlement. Van de vijf presidentskandidaten waren er drie conservatief en twee liberaal. Enkel de liberaal Edmundo Jarquin, van de ‘Sandinista Renovation Movement’, verzette zich tegen de aanscherping van de abortuswetgeving. Hij had de steun van de feministische beweging in Nicaragua.

Daniel Ortega

De andere liberaal ondersteunde het totaalverbod op abortus. Hij werd de winnaar van de verkiezingen: niemand anders dan Daniel Ortega, voormalig president van Nicaragua, en voormalig revolutionair Sandinist. Waarom? Ortega is tegenwoordig in de heer; hij is een vroom katholiek, zoals velen in zijn land. Aanklachten van seksueel misbruik aan zijn adres – zijn dochter zegt dat hij haar sinds haar elfde heeft misbruikt – zijn naar de achtergrond verdwenen. Ortega heeft altijd geweigerd zijn parlementaire immuniteit op te geven, zodat de aanklachten niet onderzocht konden worden. De beschuldigingen werden geseponeerd.

Tegenwoordig is hij volledig voor vrede, liefde, en de rechten van het ongeboren kind. Ortega’s voormalige vijanden – de contra’s die hij ooit bestreed in een verbeten burgeroorlog, en de katholieke kerk die hij vroeger beschuldigde van collaboratie met de CIA – staan nu aan zijn zijde, in het geloof dat hij een ‘nieuwe man’ is. Vooral omdat hij de totale ban op abortus ondersteunde.

Beschuldigingen van seksueel misbruik ten spijt bleef Ortega ongekend populair bij de armen en misdeelden in Nicaragua. Corruptie onder de regerende conservatieven in Nicaragua leidde de aandacht af van zijn eigen corruptie. Hij bleef werken aan zijn populariteit onder de massa’s en maakte regeringsleiders uit voor criminelen en Somoza-aanhangers. Nu belooft hij – zonder uit te leggen hoe – dat hij nieuwe banen zal scheppen, de mensenrechten zal verbeteren en van Nicaragua het welvarendste land in Midden-Amerika zal maken.

Het totale verbod op abortus is niet los te zien van de politieke controverse in 2003, waarbij een negen-jarig Nicaraguaans meisje therapeutische abortus onderging, nadat ze in Costa Rica door een nog onbekende man was verkracht. Toen de familie terugkeerde in Nicaragua oordeelden artsen dat het leven van het meisje het minste gevaar zou lopen als zij een abortus zou ondergaan. De ingreep werd uiteindelijk uitgevoerd in een privé-kliniek, ondanks bedreigingen van het “gezins-ministerie” dat de artsen vervolgd zouden worden.

“Dit is een terugkeer naar de middeleeuwen”
(Juana Jiménez, Autonome Vrouwenbeweging Nicaragua)

Als onderdeel van de verkiezingscampagne van dit najaar, besloot de ‘Frente Sandinista’ onder leiding van ex-revolutionaire Ortega een alliantie aan te gaan met de Vaticaanse hiërarchie en de evangelische kerken in Nicaragua: een alliantie met als doel elke vorm van abortus verboden te krijgen. De rechtse partijen PLC en ALN hadden hetzelfde gedaan. De seculiere grondwet van Nicaragua en de mensenrechten in het algemeen werd hiermee geweld aangedaan. Wetgeving die was geaccepteerd in 1981, waarbij therapeutische abortus mogelijk werd gemaakt, kon nu ongedaan worden gemaakt.

De enige partij die openlijk opkwam voor de rechten van vrouwen en vóór de mogelijkheid van therapeutische abortus was de MRS (Beweging voor Sandinistische Vernieuwing), die een alliantie sloot met de Autonome Vrouwenbeweging in Nicaragua. Deze organisatie voerde in de aanloop naar de verkiezingen fel campagne tegen de onder druk van de katholieke kerk voorgenomen wetsaanscherping:

“Als de nieuwe wet wordt geaccepteerd betekent dit een doodsvonnis voor vrouwen die door zwangerschap in levensgevaar verkeren, en marteling voor verkrachte vrouwen of vrouwen die een zwangerschap willen afbreken om medische redenen. De wet zet ook de deur open naar politieke vervolging van vrouwenorganisaties en artsen die assistentie geven bij een abortus. Vrouwen an artsen die betrokken zijn bij abortus kunnen extreem lange gevangenisstraffen opgelegd krijgen, en het zal niet meer mogelijk zijn het recht op abortus op te eisen, omdat zo een ‘misdaad’ wordt aangemoedigd.

Dit is een ernstige schending van het recht van vrouwen op leven, op gezondheid, op hun recht beslissingen te maken over hun eigen bestaan. Het is een vorm van geïnstitutionaliseerde marteling en het plaveit de weg voor dictatoriale maatregelen die onze rechten als Nicaraguaanse burgers schenden; en ons recht op vrije meningsuiting en organisatie, zowel van vrouwen als mannen.

Wij staan tegenover de nieuwe inquisitie. Achter deze wetgeving staat tevens de repressie van seksuele rechten – een onderdeel van de agenda van de religieuze fundamentalisten en hun corrupte macho-bondgenoten in de politieke arena”.

Manifestatie

Uit peilingen onder de bevolking bleek dat een meerderheid van mensen tegenstander was van het verbod op therapeutische abortus. Toch is dit verbod in Nicargua inmiddels een feit. De populistische Ortega belooft een einde te maken aan het “brute kapitalisme” in Nicaragua, maar heeft met zijn opportunistische steun aan de repressieve abortuswetgeving laten weten geen fluit te geven om vrouwenrechten.

Ook in andere landen in Latijns Amerika wordt de abortuswetgeving aangescherpt. In El Salvador is sinds acht jaar totaal geen recht meer op abortus en worden vrouwen strafrechtelijk vervolgd. In Chili is het verbod op therapeutische abortus onlangs bevestigd. Maar ook in de EU-lidstaat Polen dreigt een nog strengere abortuswetgeving te worden ingevoerd.

Het Comite voor recht op abortus organiseert op dinsdag 12 december een manifestatie in Den Haag, waarbij opgeroepen wordt tot nog meer politieke druk vanuit Nederland op de regering van Nicaragua, El Salvador en Polen om het zelfsbeschikkingsrecht en het recht van vrouwen op vrijheid, gezondheid en leven te respecteren.

“De Nederlanse overheid moet stoppen met het sponsoren van regeringen die vrouwenrechten schenden. Nederland doet er beter aan dat geld direct aan de reproductieve gezondheidszorg, voorlichting, anticonceptiva e.d. te besteden in die landen. Recht op abortus is iets wat we in solidariteit moeten verdedigen. Want ieder mens heeft recht op zelfbeschikking, gezondheid, leven en vrijheid.”

Manifestatie: dinsdag 12 december, 11:30; Ministerie van Buitenlandse Zaken, Bezuidenhoutseweg 67, Den Haag.

http://www.abortionright.nl

Dit artikel is voor een deel gebaseerd op een bewerking van het artikel “War on women: Nicaragua’s Left and Right unite to ban abortion”, geschreven door Heart (Women’s Space), verschenen op de website Bridges.

Bron: Eurodusnie website, december 2006

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: