De laatste stuiptrekkingen

Vorige week nam de Tweede Kamer een motie aan met de bedoeling per direct een einde te maken aan het uitzetten van asielzoekers die nog onder de oude vreemdelingenwet naar Nederland zijn gekomen. Balkenende lijkt echter tot de laatste minuut te willen vastklampen aan de ‘regels zijn regels’ doctrine van Verdonk, en weigert de motie uit te voeren.

Uiterlijk vandaag moest het kabinet laten weten wat haar reactie zou zijn op de motie die vorig week met een nipte meerderheid door de ‘linkse’ partijen werd aangenomen. Het gaat bepaald niet om een vergaande motie: het enige wat er in gevraagd wordt, is het uitzetten van een specifieke groep asielzoekers in ieder geval voorlopig op te schorten, in afwachting van een mogelijk generaal pardon, waar inmiddels een meerderheid in de Kamer voor bestaat.

Het kabinet, dat nu al maanden als ‘romp’ regeert en na de voor het regeringsbeleid van de afgelopen jaren rampzalige verkiezingsuitslag een totaal wezenloos bestaan leidt, blijft echter vasthouden aan haar starre uitzettingsbeleid, en zal de motie naast zich neerleggen. In een brief aan het parlement staat dat “om staatsrechtelijke, inhoudelijke en praktische redenen” de motie onuitvoerbaar is. Dat is natuurlijk grote onzin. Als de motie door het minderheidskabinet wordt overgenomen, is er geen enkel staatsrechtelijk probleem om de uitzettingen van deze groep asielzoekers stop te zetten; inhoudelijk is de motie zo klaar als een klontje en de praktische uitvoering ervan is zo simpel als wat: gewoon de betreffende mensen met rust laten.

Maar dat laatste is tegen de zin van Rita Verdonk, die van plan is tot haar laatste snik door te gaan met de uitvoering van het strengste uitzettingsbeleid van heel Europa. Verdonk liet vandaag weten dat ze tevreden is over de brief, dat de puntjes op de i zijn gezet en dat er geen verrassingen in de brief staan. Komt er een generaal pardon, dan zullen de asielaanvragen “tot een half miljoen” gaan oplopen, dreigde Verdonk.

De reden voor de afwijzing door het kabinet van de motie is wel duidelijk: Balkenende wil voorkomen dat er op de valreep nog een knallende ruzie ontstaat in zijn langzaam afstervende kabinet; een ruzie die zeker zou leiden tot het opstappen van Verdonk en mogelijk ook de resterende VVD-ministers. In dat geval zou Balkenende bijna veroordeeld zijn tot een links kabinet, waarmee zijn onderhandelingsruimte aanzienlijk wordt beperkt.

Bos en Marijnissen moeten nu maar voor elkaar zien te krijgen waar miljoenen mensen al jaren naar snakken: Verdonk wegkrijgen door vandaag nog een motie van wantrouwen in te dienen. Het moet toch ooit lukken.

Er bestaan in het land gelukkig nog bestuurders met een beetje durf en initiatief. In Twente hebben burgemeesters de politie de opdracht gegeven niet langer mee te werken aan uitzettingen van asielzoekers. In andere delen van het land – zoals Utrecht – zullen de paar duizend asielzoekers om wie het hier gaat, zo lang Verdonk nog haar “rug recht wil houden”, het enige moeten doen wat er op zit: onderduiken. Onderduiken, tot de laatste stuiptrekkingen van een reactionair, kleinburgerlijk clubje ‘regels zijn regels’-freaks in Den Haag voorbij zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: