Camera’s met oud en nieuw

Volgens het Leidsch Dagblad is de gemeente Leiden van plan tijdens Oud en Nieuw op grote schaal foto- en videocamera’s in te zetten, om eventuele problemen of ordeverstoringen te voorkomen. Als de parkeertarieven een eurocent stijgen staat de hele stad op zijn kop, maar om dit soort ontwikkelingen maakt geen hond zich meer druk. Dat belooft nog wat voor de toekomst.

DNA-scans met oud en nieuw
30 december 2013, 18:13, update

LEIDEN – Mede met behulp van de grootschalige inzet van mobiele DNA-scanners willen politie en gemeente de viering van oud en nieuw zo probleemloos mogelijk laten verlopen. De scanners, waarmee in real time op straat lopende individuen kunnen worden geïdentificeerd, hebben niet alleen een preventief doel – het zo snel mogelijk signaleren van onlusten, vernielingen en brandstichtingen – ze dienen ook om raddraaiers al tijdens de jaarwisseling te kunnen oppakken.

In het verleden maakten politie en gemeente al gebruik van helicopters met infraroodcamera’s. Het inzetten van DNA-scanners is echter nieuw, zegt chef Paul van Musscher van het district Leiden-Voorschoten. Bovendien worden de genoemde middelen op grotere schaal gebruikt dan voorheen. Behalve vaste DNA-scanners wordt ook nog eens mobiele scanapparatuur ingezet.

,,Het gaat ons om het registreren van bijvoorbeeld groepen die zich ophouden bij branden, grotere groepen die zich door de stad verplaatsen. Die willen we in beeld brengen met alle middelen die ons ter beschikking staan. Nu van alle Nederlandse burgers – en dus ook van notoire onruststokers – het DNA-profiel in een landelijke databank staat, is het op grote schaal scannen van de identiteit van mensen een fluitje van een cent. We willen narigheid voorkomen, het moet een feest zijn. En als het niet goed gaat op straat met oud en nieuw, willen we daarna succesvol zijn in het opsporen van verdachten.”

Burgemeester en korpsbeheerder Lenferink benadrukt dat gemeente en politie nog veel meer maatregelen hebben getroffen om allerhande ongeregeldheden te voorkomen.

Bron: Eurodusnie website, december 2006

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: