Chaos en anarchie in Den Haag

“Het land is onbestuurbaar geworden!” is een veel gehoorde opvatting na de verkiezingsavond van gisteren. Dat is natuurlijk onzin, met een beetje onderhandelen en combineren verschijnt er uiteindelijk wel weer een clubje ministers op het bekende bordes. Maar voor hoe lang?

Als je enkel kijkt naar de verdeling van de stemmen tussen ‘links’ en ‘rechts’ dan verandert er in Nederland eigenlijk al decennia zeer weinig: de verhouding is altijd zo’n beetje fifty-fifty, met steeds een kleine meerderheid voor rechts. Wel is deze keer de verdeling van de zetels binnen beide kampen flink door elkaar geschud. Het aardige van de uitslag is dat de ‘grote drie’ stuk voor stuk verloren hebben, waarmee niet alleen de bodem onder het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren is weggeslagen, maar ook de grootste oppositiepartij een harde afstraffing heeft gekregen.

Laten we even wat partijen langsgaan.

Balkenende probeerde gisteren met zijn CDA de glorieuze overwinnaar uit te hangen, maar het enige positieve wat hij in feite kon melden was dat hij – ondanks drie zetels verlies – de grootste was gebleven. Zijn bijbelse ‘tocht door de woestijn’ waar hij gisteren aan refereerde is volkomen vastgelopen, maar één ding is zeker: welke coalitie er ook komt, de christenen zitten er weer bij. En zo gaat het al negentig jaar in Nederland.

De VVD is teruggeduikeld naar het Voorhoeve-niveau van 1989, en gaat zich ongetwijfeld – al dan niet onder leiding van Rita Verdonk – voorbereiden op een keiharde rechtse oppositie, met als doel de door Geert Wilders afgesnoepte zetels terug te winnen. Gewoon veel brullen over profiterende buitenlanders en de dreiging van de islam, dan gaat dat best lukken.

De PvdA heeft haar zoveelste historische verkiezingsramp meegemaakt, en zou nu toch eindelijk moeten gaan beseffen dat het weinig zin heeft om zich te profileren als een soort CDA met een sociaal randje. Toen Bos erachter kwam dat deze strategie op een totale mislukking uitdraaide, was het al te laat. Nu moet hij met het CDA een kabinet gaan vormen, wat natuurlijk een regeringsakkoord oplevert waar de honden geen brood van lusten.

De SP (“Partij van de anarchisten” aldus Gerrit Zalm) heeft gezegevierd, en de traditionele sociaaldemocratische positie van de PvdA overgenomen. Vorige maand verklaarde Marijnissen nog in NRC Handelsblad het “sociale” Rijnlandse model van het kapitalisme te willen gaan verdedigen tegen het ‘hardvochtige’ Angelsaksische model. Dit is een schijntegenstelling, maar het praatje verkoopt goed, zeker als je steeds blijft roepen “alles moet socialer en menselijker”. Als Marijnissen slim is blijft hij voorlopig in de oppositie, en wacht hij af tot het nieuwe kabinet CDA-PvdA-? valt, om vervolgens premier te worden.

Geert Wilders smeekte de grote partijen gisteren tijdens het verkiezingsdebat om een ‘cordon sanitaire’ over hem uit te spreken, maar tot zijn grote teleurstelling gebeurde dit niet. Evengoed is er geen schijn van kans dat hij in een regering terechtkomt. De komende jaren zal hij fanatiek hoofdoekjes moeten gaan vreten en meer onzin over islam-tsunamis moeten uitkramen, anders keren zijn zetels weer terug naar de VVD.

Er is ook nog goed nieuws. We zijn eindelijk af van de malloten van de LPF (tip: bekijk de uitzending van Andere Tijden over de LPF tijdens Balkenende I. Puur genieten!), Joost Eerdmans en de zurige Marco Pastors zijn voorgoed verdwenen, evenals Hilbrand ‘van Oldenbarneveldt’ Nawijn.

Toch overheerst de somberheid: we blijven voorlopig opgescheept zitten met Balkenende. “Four more years”, klonk het gisteren. Nog vier jaar normen en waarden en VOC-mentaliteit. Mag het wat korter?

Eerder verschenen op de website van Eurodusnie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: