Weg met de Partij voor de Dieren

Een politieke partij die bij mij in toenemende mate weerzin oproept, is de Partij voor de Dieren. Ik beschouwde ze aanvankelijk als een soort grap, maar tot mijn verbijstering staan ze in de ‘politieke aandelenmarkt’ nu al op drie zetels. Ook de massale steun van bekende Nederlanders en ‘intellectuelen’ voor de dierenvrienden is verdacht.

In zijn verkiezingsboekje met brieven aan bekende mensen deed premier Balkenende een oproep aan intellectuelen om zich meer te bemoeien met het politieke debat in Nederland. Ik vond dat op zich niet eens zo’n gekke oproep van Balkenende. In landen als Engeland en Frankrijk is het vrij normaal als schrijvers en filmmakers ‘geëngageerd’ zijn (en dat is niet per definitie links) en zich uitgebreid tegen politieke discussies aan bemoeien. In Nederland blijft dit vrij beperkt, en kijken de ‘intellectuelen’ vanuit een soort hooghartigheid neer op de politiek, om zich vervolgens weer te storten op het schrijven van boekjes over hun moeizame relatie met hun vader of moeder of over hoe erg de oorlog wel niet was.

Vooral tijdens de Fortuyn-revolte was de afwezigheid van intellectuelen (laat ik hier voor het gemak onder verstaan: de wat bekendere schrijvers, filmmakers en wetenschappers) in het Nederlandse politieke debat bijzonder pijnlijk. Vrijwel allemaal bleven ze toen trillend met de staart tussen de benen thuis zitten, uit angst voor bedreigingen of harde woorden. Na de moord op Van Gogh waren er nog wel wat intellectuelen die hun nek uitstaken, maar ook tijdens dit drama bleven ze grotendeels in hun schulp zitten. De bekende club rechtse opiniemakers (Paul Cliteur, Leon de Winter, Bart Jan Spruyt, Sylvain Ephimenco, Afshin Ellian en dergelijke) hield zich niet gedeisd, en kreeg hierdoor een onevenredig grote invloed, met als gevolg dat de debatten over integratie, migratie, ‘vrijheid van meningsuiting’ en de islam worden gekenmerkt door scherpslijperij, platte ressentimentsgevoelens en schreeuwerige onverdraagzaamheid.

Afgezien van bovengenoemde kliek van rechtse stukjesschrijvers laten “BN’ers” en intellectuelen het grotendeels afweten. En dit terwijl het holle geblaat over normen en waarden, de totale afwezigheid van debat over buitenlandse politiek of lange-termijn milieubeleid, het ontbreken van enige visie op de toekomst van de EU en het zinloze geruzie over incidenten (boerka’s!) juist schreeuwt om discussies met meer inhoud, visie en engagement.

Er is echter één thema, één partij waar de intellectuelen en bekende Nederlanders zich massaal op hebben gestort, en dat is de Partij voor de Dieren. Wie wel eens de radio heeft aanstaan, hoort om het kwartier schrijvers als Kees van Kooten, Maarten ’t Hart of Rudy Kousbroek liefdevolle boodschappen over varkentjes en kippen verkondigen, steevast gevolgd door een dringende oproep om toch vooral op de Dierenpartij te stemmen. Er gebeurt namelijk van alles in de wereld: het klimaat verandert, miljoenen mensen leven in honger en ellende of zijn op de vlucht, religieuze waanideeën zorgen voor burgeroorlogen en terrorisme, maar dit alles valt uiteraard geheel in het niet bij een veel gewichtiger zaak, de DIEREN en hun problemen.

Ik heb nooit veel opgehad met activisten die zich exclusief richten op dierenbelangen of mensen die van mening zijn dat dieren gelijkgesteld moeten worden aan mensen. Dieren moeten fatsoenlijk behandeld worden, en daar mogen politici zich best voor inzetten. Maar dieren zij geen mensen, en mensenrechten zijn belangrijker dan dierenrechten. Het getuigt van een wereldvreemde vorm van decadentie om actief te zijn in een politieke partij die niet in de eerste plaats de belangen van mensen, maar die van dieren behartigt. Mensje van Keulen ziet de strijd van de Dierenpartij zelfs als “het verlengde van de vrouwenbeweging, de strijd tegen slavernij en kinderarbeid”. Werkelijk te ziek voor woorden. De Partij voor de Dieren beweert dan wel zich ook om andere zaken druk te maken, maar dit is het enige thema waar je ze over hoort en waarmee ze in de publiciteit komen en stemmen mee trachten te trekken.

En de partij heeft dus een hele kudde bekende Nederlanders en ‘intellectuelen’, die zich anders nooit ergens druk om maakt, maar nu ineens enorm politiek bewust is geraakt, aan zich weten te binden: naast bovengenoemde Kousbroek, ’t Hart en Van Kooten zijn dat onder andere Wim T. Schippers, Ivo de Wijs, Charlotte Mutsaers, Jan Wolkers, Bob Smalhout en Georgina Verbaan. De rechtse columnist Paul Cliteur staat trouwens ook op de lijst. Er is namelijk niks ‘links’ aan opkomen voor dierenbelangen; Geert Wilders en Joost Eerdmans zetten zich ook fanatiek in voor dit thema.

De druppel die bij mij de emmer deed overlopen was de bekering van Harry Mulisch tot de Dierenpartij. Ruim een week na de oproep van Balkenende aan intellectuelen om zich meer te mengen in het politieke debat, had de would-be nobelprijswinnaar, schrijver van onbegrijpelijke romans met twaalf dubbele lagen en voormalig aanhanger van Fidel Castro zijn antwoord klaar: dieren zijn “heilig”, het zijn “de zwaksten in de samenleving”, dus er moet onmiddellijk een einde komen aan dierenmishandeling! In de periode na de moord op Fortuyn was Harry nog zo bang dat hij naar Duitsland wilde verhuizen, wat helaas niet gebeurde. Al zeer lang is de schrijver met de pijp op geen enkele politieke uitspraak te betrappen. Nu heeft hij echter zijn ware roeping gevonden: Harry stemt op de Partij voor de Dieren!

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat aanhangers van de Partij voor de Dieren in werkelijkheid halve mensenhaters zijn, die afgezien van dierenrechten geen enkele interesse in politieke strijd of discussie hebben. Of zoals Gerrit Komrij vandaag in de krant zegt: “Op de mens ben je natuurlijk snel uitgekeken. Dus komt het dier naar voren. Het is algemene moedeloosheid, die dierenliefde.”

Eerder verschenen op de website van Eurodusnie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: