Verkiezingsruis

Minister van Defensie Henk Kamp gaf gisteren in het programma ‘Pauw en Witteman’ zijn geheel eigen wending aan een debat over normen en waarden. Over buitenlandse rotzooimakers, en hoe mensen het aan zichzelf te wijten hebben als ze “allochtoon” zijn.

Woensdagavond. De altijd glimlachende Kamp zit aan tafel met Binnert de Beaufort, jonkheer en auteur van het boek “De lompe leeuw”; en Bavaria-baas Peter Swinkels.

Binnert de Beaufort windt zich op over onbeschoftheid in Nederland. Hij heeft net een dramatisch voorbeeld gegeven van een meisje dat voor zijn ogen een lege milkshake-beker op straat gooide. Er wordt gezocht naar verklaringen. We vallen in, midden in het debat.

Binnert de Beaufort: De Nederlandse onbeschoftheid is niet genetisch bepaald, het is niet zo dat wij van nature onbeschofter zijn dan Belgen en Duitsers. Dat is zo gegroeid.

Jeroen Pauw: Maar feitelijk wel, zeg je.

De Beaufort: Ja, ik denk dat Nederlanders onbeschofter zijn dan Duitsers en Belgen.

Pauw: meneer Kamp, denkt u dat ook?

Minister Henk Kamp: Ik denk dat het er toch mee te maken heeft dat, er zijn veel landen in de wereld waar het erg vies is, waar veel op straat gegooid wordt. Als je daar door de natuur loopt, word je overal met plastic zakken geconfronteerd, en we hebben op dit moment niet een evenwicht in Nederland. Er zijn nogal wat mensen die zich niet echt onderdeel van de samenleving voelen, die niet zich echt op hun plek voelen in de samenleving, en ik denk dat het daar ook mee te maken heeft.

Pauw: Maar vindt u Nederland een onbeschoft land? Op wie doelt u nu?

Kamp: Ik vind Nederland geen onbeschoft land. Ik vind wel dat er nogal wat onbeschoft gedrag is.

De Beaufort: maar op welke groep doelt u nu?

Kamp: Wij hebben in een snel tempo veel mensen uit allerlei landen in de wereld gekregen, ook uit landen waar het echt een rotzooi is. Als je in Afrika, in Azië, in het Midden Oosten rondloopt, dan schrik je soms van de rotzooi die daar is. En dan komen mensen allemaal naar Nederland toe, en we hebben hier nog geen nieuw evenwicht gevonden in ons land.

Pauw: maar zegt u dan, want het zijn dus buitenlanders in uw voorbeeld, die zijn gewend om in hun land waar het een puinhoop is de rotzooi op straat te gooien, dus daarom doen we het nu allemaal?

Kamp: Ja, het zijn natuurlijk niet de buitenlanders die de rotzooi veroorzaken. Wij doen het met elkaar. Maar ik denk, hoe komt het nu dat wij steeds ruwer met onze publieke ruimte omgaan, en dat we steeds onvoorzichtiger zijn met wat van ons allemaal is …..

De Beaufort (onderbreekt hem): wat ik heel typisch vind van deze reactie, dat vind ik nu het gekke; die Nederlandse onbeschoftheid wordt door Nederlanders zelf gebagatelliseerd, je zag het ook in de tijd van het ‘gidsland’. Wij Nederlanders zagen ons als een voorbeeld voor andere landen: wij zijn tolerant, anti-autoritair en anti-nationalistisch, terwijl dat eigenlijk behoorde tot onze nationalistische manier van denken, het gidsland.

…. de discussie verzandt weer richting normen en waarden. Kamp wordt helaas niet verder doorgevraagd over zijn “rotzooi uit het buitenland” theorie. Even later komt hij met een nieuwe boeiende theorie: of iemand van buitenlandse origine ‘allochtoon’ is of niet, hangt af van zijn of haar gedrag. Wie zich goed gedraagt, is allochtoon-af. Lees maar:

Bavaria-brouwer Peter Swinkels: We maken een hele grote fout vind ik, dat wij continu praten over allochtonen. Mijn over-over-overgrootvader heette ook Peter, en weet u hoe Mohammed over 200 jaar heet? Die heet weer Mohammed. En daar hebben ze ook recht op. En die derde en vierde generatie mensen, dat zijn gewoon Nederlanders. Die wonen hier niet zo lang, en we moeten af van het stigma dat als iemand Samir heet, of Mohammed heet, dan is het een allochtoon. Dat is een etiket opplakken, en dat is helemaal fout.

De Beaufort: Hoeveel generaties duurt het voordat je allochtoon-af bent in Nederland? Is dat zes generaties, is dat tien generaties…?

Pauw: Meneer Kamp, heeft u een idee, hoe lang dat duurt?

Kamp: Dat hangt af van je eigen gedrag. Je kunt eerste, of tweede of derde generatie allochtoon zijn, en gewoon normaal meedoen in de samenleving, werken voor je inkomen, en de Nederlandse taal spreken, dan heb je geen probleem, dan ben je voor mijn gevoel geen allochtoon. Als je vijfde generatie bent, en je spreekt nog steeds geen goed Nederlands, en je hebt geen werk, en je voelt je niet medeverantwoordelijk voor wat we in dit land met elkaar hebben, ja dan ben je er nog niet tussengekomen en dan wordt je ook nog als een buitenstaander beschouwd. Het hangt dus denk ik vooral van je eigen gedrag af.

….en daar gaan we weer naar een ander onderwerp. Er wordt helaas niet doorgevraagd.

Eerder verschenen op de Eurodusnie website

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: