Respect!

Mark van Bommel (foto) kan zich nu nog genietend van een grote bierpul laten fotograferen bij de Duitse Oktoberfesten, maar hoe lang nog? Toont deze man wel voldoende respect voor onze waarden en normen? In een verwoede poging het CDA met haar eigen wapens te verslaan, heeft de PvdA zich deze week vol overgave aangesloten bij Balkenende’s normen- en waardenoffensief.

Met het zweet in de handen moet de PvdA-top de laatste weken vaststellen dat de populariteit van J.P. Balkenende met de dag groeit, net als het zetelaantal van de christendemocraten in recente peilingen. Ook komt er maar geen einde aan het schadelijke “Wouter Bos pakt het geld van bejaarden af” -getreiter van de regeringspartijen. Hoe hier in godsnaam op te reageren, daar hebben ze bij de PvdA de laatste tijd hun hersenen over gepijnigd. Het verlossende antwoord: een ferm normen- en waarden offensief. Respect!

Prominente PvdA’ers gaan de laatste tijd langs scholen, met de boodschap “Wij willen dat mensen respect hebben voor elkaar, voor leraren, ambulancepersoneel en de politie en voor dingen die van ons allemaal zijn, zoals bijvoorbeeld speeltoestellen.” Afgelopen donderdag was het “de Dag van Respect” en werden scholen in het hele land onder de voet gelopen door politici met last van verkiezingskoorts, die hun normen- en waardenverhaal kwijt wilden. Wouter Bos bezocht basisschool ‘De Schakel’ in Hoogezand. Zou hij de leerlingen ook verteld hebben dat ze binnenkort beboet worden als ze een alcoholhoudend drankje bezitten, dat de politie dan een brief stuurt naar hun ouders en dat alle mixdrankjes uit de supermarkten moeten verdwijnen? Dit is namelijk onderdeel van het actieplan ‘Kinderen eerst!’ dat de PvdA deze week lanceerde.

Behalve tegen alcohol, moet de jeugd ook tegen de televisie worden beschermd. Door het plotseling doorgebroken normen- en waardenbesef is het Talpa-programma “De Gouden Kooi” doelwit van de PvdA geworden. Nu heb ik zelf geen idee waar dit programma over gaat, aangezien ik met het oog op het voorkomen van geestelijke vervuiling een totale boycot van Talpa-programma’s hanteer. In de kranten lees ik dat in dit programma een stel gekken zit opgesloten in een grote villa. Ze schijnen ook nog eens met elkaar in één groot bed te liggen. Eén van de deelneemsters zou door haar langdurig verblijf in deze “kooi” haar kinderen dusdanig verwaarlozen, dat de Kinderbescherming dient in te grijpen. Zegt de PvdA. PvdA-kamerlid Dijsselbloem, die zich eerder al druk maakte over muziekclipjes, spreekt van “emotionele kindermishandeling”. “Ook het feit dat de deelnemers worden verplicht het bed te delen met een andere deelnemer, acht hij niet in het belang van de thuiszittende kinderen” meldt de Volkskrant.

Nog niet zo lang geleden was de SGP de enige partij die met dit soort moralistisch geklaag over gezinswaarden en obscene TV-programma’s de aandacht trok. Nadat iedereen was uigelachen konden we dan weer overgaan tot de orde van de dag. Tegenwoordig kan geen enkele politicus het zich meer veroorloven op de vlakte te blijven over “normen en waarden”. Nederland is namelijk sterker geworden door de aandacht van het kabinet voor normen en waarden, tenminste, dat wordt beweerd in een nota van Balkenende. Nog belangrijker voor politici is is dat uit peilingen blijkt dat wij Nederlanders ons enorm druk maken over normen en waarden. ‘Het volk omarmt normen- en waardendebat’, kopte de Telegraaf deze week zelfs.

En dus wordt het automatisch een verkiezingsthema. En dus heeft de PvdA nu “tien actiepunten” verzonnen “om het respect te laten terugkeren in de samenleving” En dus meldt de PvdA website trots dat de sociaaldemocratische wethouder Aboutaleb is uitgeroepen tot “meest respectvolle bekende Nederlander”. En dus wil de PvdA ineens tweeduizend extra agenten, moeten er speciale “spijbelrechters” komen, heeft de PvdA definitief haar geduld met probleemjongeren verloren, en moet er gedwongen gezinscoaching komen.

Nog zeven weken, dan zijn de verkiezingen weer voorbij.

Eerder verschenen op de Eurodusnie website

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: