Geen rellen

Afgezien van wat kleine schermutselingen is het wereldkampioenschap voetbal vrijwel zonder rellen verlopen. De Duitse politie is dik tevreden over het verloop van het voetbalfestijn. Iedereen blij?

Traditie is traditie, dus de Engelsen zorgden nog hier en daar voor wat opstootjes in verschillende Duitse steden. Zelfs op het kanaaleiland Jersey werd even de boel op stelten gezet. En na afloop van het vroege duel Polen-Duitsland waren er wat ongeregeldheden. Maar verder bleef het tijdens dit WK opmerkelijk rustig. Het intensief screenen van bezoekende voetbalfans en de aanwezigheid van een enorme politiemacht ter plaatse heeft haar vruchten afgeworpen.

Al vorig jaar begon het overleg tussen deelnemende Europese landen over de veiligheid tijdens het WK. Dit leidde onder meer tot een uitreisverbod voor honderden Britten, die wel eens veroordeeld waren voor voetbalgeweld. Toch reisden nog meer dan 300.000 Britten naar Duitsland. Vooral door hun stevige bierconsumptie – alleen tijdens Engeland-Trinidad 1,2 miljoen glazen – werden problemen verwacht. Maar in tegenstelling tot het WK van 1998 (forse rellen in Marseille) en Euro-2000 wist de Duitse politie de Engelsen onder controle te houden.

Simon Clements, werkzaam voor het Openbaar Ministerie in Engeland, stond tijdens het hele WK de Duitse justitie bij in haar strijd tegen het Engelse hooligan-probleem. Hij was met name onder de indruk van de resultaten van preventieve arrestaties in Duitsland. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Portugal werden honderden Engelse fans, waarvan gevreesd werd dat ze moeilijkheden zouden kunnen veroorzaken, uit voorzorg opgepakt en tijdens de wedstrijd vastgehouden. En inderdaad, de wedstrijd zelf verliep zonder problemen. Ook voorafgaand aan de wedstrijd Polen-Duitsland werden al 150 mensen uit voorzorg opgepakt en geïsoleerd. Clements in The Guardian: “I would love to make preventative arrests on a Friday or Saturday night in Manchester, taking away hundreds of people to an area where they can be calmed down before being released.”

Die praktijk van het oppakken van mensen nog voordat er problemen zijn ontstaan, lijkt in Nederland ook aan te slaan. In april werden er bijna 800 mensen bij de Kuip in Rotterdam gearresteerd rond de beladen klassieker Feyenoord-Ajax. De meerderheid van deze mensen had geen vlieg kwaad gedaan en probeerde terug naar hun auto’s te komen. Advocaat Van Ardenne, die namens honderden gearresteerden aan het procederen is, vergelijkt de zaak met de massa-arrestaties bij de Amsterdamse Eurotop in 1997. Hier werden 350 mensen aangehouden, waarvan justitie vreesde dat ze problemen konden veroorzaken.

Naast het instrument van de preventieve arrestaties werd tijdens elke wedstrijd gebruik gemaakt van honderden agenten in burger op de tribunes, die elke wanklank meteen de kop indrukten. Zij werden bijgestaan door stewards, die om de paar meter onder de tribunes stonden opgesteld, met als enige taak voortdurend in het publiek turen. Daarnaast werden er door de meeste landen ‘spotters’ ingezet, agenten in burger die zich buiten de stadions mengden in supportersgroepen. Ook de Oranje-fans werden door Nederlandse agenten in burger constant geschaduwd. Jack van Gelder beweerde op tv dat het in Gelsenkirchen toch nog flink uit de hand was gelopen tussen Duitse en Nederlandse fans, maar dat dit feit angstvallig buiten de publiciteit is gehouden.

Het is natuurlijk mooi: fans van verschillende landen die gebroederlijk gemengd op de tribunes zitten. Ex-voetballer Richard Witschge was hierdoor enorm ontroerd, en zag het als een voorbeeld van ‘waarden en normen’ op Europees niveau. Het is ook een voorbeeld van opgelegde controle op Europees niveau. Die controle is dusdanig geperfectioneerd dat ongeregeldheden vrijwel geheel geëlimineerd zijn. Een beetje griezelig is dat wel.

Eerder verschenen op de website van Eurodusnie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: