Liberale schertsfiguren

En nu blijkt mevrouw Hirsi Ali, of Magan, dus toch niet gelogen te hebben over haar ware naam, of toch wel, maar dan onbewust, of alleen maar om met een andere naam te koketteren. Voor het onbegrepen orakel uit Somalië maakt het allemaal niets meer uit. Zij kan binnenkort aan de slag voor een extreemrechtse denktank in de VS. Resteert de vraag of er nog iemand is in Nederland die de VVD nog serieus kan nemen.

De emotionele heisa over het Nederlanderschap van Hirsi Ali blijkt nu ineens het non-event van het jaar te zijn geweest. Hirsi Ali was en is gewoon Nederlandse. Verdonk beweerde half mei nog doodleuk, na een onderzoek van één dag, dat Hirsi Ali het Nederlanderschap nooit verkregen kon hebben (“het Somalisch namenrecht is daar heel duidelijk over”). Het hele probleem over de naam van Hirsi Ali bleek al lang uitgezocht door de AIVD, maar dat was Zalm en de rest van de VVD-top ‘even vergeten’. Gisteren kreeg Zalm ineens zijn geheugen weer terug: “Ik herinner me dat het destijds aan de orde is geweest”. VVD-voorzitter Eenhoorn kon zich plotseling een gesprek met de AIVD over de zaak Hirsi Ali weer herinneren. Ook een gesprek over het ‘feitenrelaas’ van de AIVD tussen Eenhoorn en Zalm, dat volgens de laatste eerst niet plaats had gevonden, blijkt er nu wel te zijn geweest.

Verdonk moet voor het kabinet gered worden, en Hirsi Ali wil graag haar visumaanvraag afronden. Daarom heeft Ayaan nu voor de vorm de schuld voor de affaire op zich genomen, in een verklaring die in de Nederlandse media staat afgedrukt (“Ik betreur het dat ik Verdonk op het verkeerde been heb gezet”). Maar gisteren had ze vanuit de VS toch nog even de tijd om in NOVA aan te geven dat ze deze verklaring onder druk heeft afgelegd, en dat Verdonk een minister is “die nog veel moet leren”. Wat een zielige vertoning.

De conclusie kan niet anders zijn dan dat een verzameling incompetente prutsers die zogenaamd leiding moet geven aan een regeringspartij het land twee weken lang heeft opgezadeld met een discussie die deze niet waard was. Het is natuurlijk geestig om nu terug te blikken op alle rechtse commentatoren als Leon de Winter, Bart-Jan Spruyt en de schuimbekkende ‘rechtsgeleerde’ Afshin Ellian, die in het voorjaar nog moord en brand schreeuwden over de schandalige verbanning van de moedige politica Hirsi Ali, alsof Anne Frank opnieuw werd gedeporteerd. Maar in feite is de zaak diep triest, temeer als je bedenkt dat dezelfde partij van zogenaamd ‘liberale’ klunzen het land een maand lang heeft gegijzeld met een volledig zinloos lijsttrekkersdebat, waarvan iedereen zich nu nog steeds afvraagt waar dit nu eigenlijk over ging. En dan is er niemand in de VVD die dat raar vindt.

Wat betreft inhoudelijk politiek niveau begint de VVD als partij steeds meer te lijken op de LPF in de periode 2002-2003, met inmiddels legendarische volksvertegenwoordigers als de sherry-zuipende Ferry Hoogendijk, voormalig pornobaron Cor Eberhard, pistolentrekker Gerard van As, uitgever van motorbladen Harry Wijnschenk en niet te vergeten de bipolair gestoorde Winny de Jong. De LPF mag dan in de peilingen vrijwel geheel zijn ondergegaan, haar geest leeft voort in de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.

Eerder verschenen op de website van Eurodusnie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: