Beatrix houdt van de EU

Het schijnt zo te zijn dat de koningin in Nederland geen politieke uitspraken mag doen. Dat lijkt me een goede zaak, want het is al van de gekke dat Beatrix als onverkozen miljonair deel uitmaakt van de regering. Toch tracteerde Beatrix ons deze week weer op haar zoveelste liefdesverklaring aan de Europese Unie.

Het was de laatste tijd weer goed toeven voor de leden van het Koninklijk Huis van Oranje, de best betaalde uitkeringstrekkers-familie van Nederland. Als ze niet vanuit hun vip-boxen naar één van de WK-wedstrijden aan het kijken zijn, dan trekken ze wel te paard over de steppes van Mongolië, of schuiven aan bij het verjaardagsdiner van de Thaise koning Bhumibol. Beatrix laat zich de laatste dagen door onze zuiderburen in de watten leggen, tijdens een driedaags staatsbezoek. Hier greep zij de gelegenheid weer eens aan het belang van de Europese Unie te onderstrepen, en hield ze een impliciet pleidooi voor de Europese Grondwet.

Tijdens een staatsbanket met Koning Albert liet Beatrix weten dat het nu welletjes is geweest met de ‘reflectieperiode’ die was ingesteld na de verwerping van de Europese Grondwet, vorig jaar. “Hoezeer ook tijd voor reflectie en overleg nodig is, dit mag niet leiden tot politieke stilstand”, aldus de koningin. Het is al langer algemeen bekend dat Beatrix een groot voorstander is van de Europese Grondwet. Vandaar ook haar uitspraak in België: “Er moeten concrete stappen worden genomen die tot zichtbare verbeteringen van de Europese samenwerking leiden. De Unie moet zich ook institutioneel vernieuwen en versterken”.

Niemand kijkt in Nederland op van dergelijke puur politieke uitspraken van de koningin. Dit komt omdat politici en opiniemakers graag het beeld in stand houden dat de Europese Unie, en het proces van verdergaande politieke en economische integratie dat vanuit dit project wordt uitgestippeld, een neutrale en vanzelfsprekende onderneming is, die in feite boven de politiek verheven is. Als de koningin zich juist tégen de Europese Grondwet zou uitspreken, dan zou de zaak natuurlijk heel anders liggen.

Het schijnt maar niet door te dringen bij de elites dat juist de kritiekloze juichverhalen over de Europese Unie het wantrouwen in dit instituut versterken. Tijdens het staatsbanket met koning Albert kon Beatrix het niet nalaten de EU-sceptische Europeanen belerend toe te spreken: “Burgers van Europa zullen zich er weer bewust van moeten worden hoe belangrijk de Europese Unie is voor ons aller bestaan, voor onze vrede, veiligheid en welvaart.” Ja die domme burgers, die waren dat even vergeten.

Het is in feite te gek voor woorden dat de koers van de Europese Unie en het controversiële Grondwet-project nog steeds alom als politiek ‘neutrale’, vanzelfsprekend positieve ondernemingen worden beschouwd. Dit terwijl bijvoorbeeld de discussie over het opgeven van veto-rechten op allerlei terreinen springlevend is onder Europese politici. Het is slechts een kwestie van korte tijd voordat op diverse justitiële terreinen lidstaten hun veto-recht zullen moeten afdragen aan schimmige Europese instanties. Eurocommissaris Frattini van Justitie is hier groot voorstander van; de rest van de Europese Commissie natuurlijk ook. Nederland zal zich dan moeten neerleggen bij de resultaten van de achterkamertjespolitiek van de grote lidstaten. Ook het tolerante softdrugsbeleid van Nederland zal nog dit decennium op de helling gaan, ondanks de sussende woorden van Frattini daarover vandaag.

Nadat inwoners van de twee oudste lidstaten vorig jaar de Grondwet afkeurden, en in veel lidstaten de bevolking niet eens op inspraak hoefde te rekenen, gaat de politieke elite in Europa doodleuk verder met het propageren van de politieke inhoud van dit document. De verwerping ervan wordt door die elite beschouwd als een oprisping van domme kortzichtigheid van de bevolking, die binnenkort wel weer gecorrigeerd zal worden.

Het is soms net alsof de politiek elite in Europa haar uiterste best doet om het rechtse, anti-europese nationalisme te stimuleren.

Eerder verschenen op de website van Eurodusnie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: