Voetbal en politiek

Het tot nu toe angstaanjagend saaie wereldkampioenschap voetbal – slaapverwekkende wedstrijden, en nog steeds geen rellen – is zoals bekend geen pretje voor voetbalhaters. Linkse Duitsers hebben het moeilijker, want voor hen is het WK nog allesoverheersender dan hier. Onze collegae-activisten in Duitsland organiseren daarom maar wat demo’s en spassguerrilla-acties om het leed te verzachten.

Om maar met de spassguerrilla te beginnen: enkele linkse organisaties in het Ruhrgebied roepen op om in de periode van 9 juni tot 23 juni zoveel mogelijk Duitse vlaggen te jatten. De organisatie die na de sluitingsdatum van 23 juni het grootste aantal vlaggen heeft buitgemaakt zal op 10 juli tijdens een feestelijke bijeenkomst worden gehuldigd. Ook vlaggen met spraypaint erop, of half verscheurde of verbrande vlaggen mogen meegeteld worden.

Dan een kort verslag van de anti-WK demonstratie “Deutsche Träume platzen lassen – Gegen innere Aufrüstung und Krautsalat!”, van afgelopen zaterdag. De belangrijkste eis van deze demonstratie was de zo snel mogelijke uitschakeling van de Duitse Mannschaft tijdens het WK voetbal. Op de Duitse versie van Indymedia klaagt de organisatie van de demonstratie dat er wat weinig mensen waren komen opdagen. “Grote delen van radikaal-links hadden zaterdag kennelijk wat beters te doen”, klinkt het nogal gefrustreerd. Slechts 100 linkse voetbalhaters namen aan de demonstratie in Kaiserslautern deel. Critici werpen de organisatie voor dat één van de slogans tijdens de demo, “Costa Rica! Costa Rica!” in feite ook nationalistisch was. Of juist anti-Duits, omdat Costa Rica de tegenstander is van de Mannschaft in de poul?

Verder vermeldenswaard is de demonstratie tegen de deelname van Iran aan het WK, tijdens de wedstrijd Iran-Mexico in Nürnberg. Deze demonstratie was georganiseerd door de pro-Israëlische organisatie “Honestly-Concerned“, en ondersteund door o.a. het ‘anti-Duitse’ blad Bahamas en tientallen andere joodse, linkse of wat minder linkse organisaties. Zo’n 1200 mensen protesteerden tegen de aanwezigheid van de Iraanse vice-president Aliabadi en zwaaiden met Israëlische vlaggen. Net vóór de omstreden wedstrijd waren er overigens Duitse neo-nazis ten tonele verschenen, gehuld in de teamkleding van het Iraanse elftal, om anti-semitische pamfletten uit te delen. Zij werden door de politie verjaagd. De pro-Israëlische demonstranten werden toegesproken door onder meer Günther Beckstein, minister van Binnenlandse Zaken van Beieren (“Ahmadinejad, die de holocaust ontkent en oproept tot moord, is een crimineel”) en de in Duitsland bekende joodse TV-persoonlijkheid Michael Friedman (“Ahmadinejad is de nieuwe Hitler”). Ook de burgervader van Nürnberg Ulrich Maly nam deel aan de demonstratie, maar zat vreemd genoeg tijdens de wedstrijd naast Aliabadi op de eretribune.

Ook bij de wedstrijden van Iran tegen Portugal (17 juni) en Angola (21 juni) zullen er vergelijkbare protesten plaatsvinden. Waarschijnlijk is het dan wel afgelopen, want de kans dat Iran een ronde verderkomt op dit WK is gering.

Diverse andere thema’s worden bij linkse demonstraties tijdens het WK nog eens extra belicht. Zoals het verzet tegen toenemende staatscontrole en repressie, tijdens een evenement op 17 juni in Berlijn. Met een knipoog naar het WK motto zal één van de leuzen zijn: “Die Welt bei uns zu Gast, fühl’ dich wie im Knast!” Ook het ‘Seminar für angewandte Unsicherheit’ grijpt het WK aan om uitgebreid in te gaan op de repressie- en privacyaspecten rond het WK voetbal.

Er is tevens een campagne waarbij geprotesteerd wordt tegen prostitutie en sexuele uitbuiting tijdens het WK, georganiseerd door de Duitse Vrouwenraad; een campagne van de Duitse Schone Kleren Campagne tegen het vervaardigen van sportkledij door uitgebuite kindertjes, en uiteraard is er extra aandacht voor anti-racisme wegens de door neo-nazis aangekondigde aanvallen op spelers en supporters uit Afrikaanse landen. Tot slot moet een landelijke actiedag tegen het werkgelegenheidsbeleid van de Duitse regering genoemd worden, op 26 juni aanstaande in Keulen. Onder het toepasselijke motto “Wir schiessen zurück!” zullen met name werklozen hier gaan demonstreren tegen het sociale beleid van de Duitse regering, vooral het beruchte “Hartz IV” programma.

Linkse Duitsers die toch graag tegen een balletje trappen kunnen van 12 tot 16 juli in Italië herstellen van de nationalistische WK-hysterie, en deelnemen aan het jaarlijks plaatsvindende “Mondiali Antirazzisti“, een antiracistisch voetbaltoernooi waar teams uit diverse Europese landen aan deelnemen (met gemixte teams!). Dit jaar natuurlijk extra veel Duitse teams, met welluidende namen als FC Amok, Red Zombies en Ultra Sankt Pauli. Ook de al eerder op deze website aangestipte Rijkaard-Jugend is hier aanwezig.

Tot slot, het leed van Nederlandse voetbalhaters kan misschien wat verzacht worden met Wim de Bie’s nieuwe hitsingle “Oranje, rot op!

Eerder verschenen op de website van Eurodusnie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: