11 september 2001

Tot nu toe ging ik er van uit dat de aanhangers van allerlei complottheorieën over de aanslagen van 11 september 2001 een relatief kleine groep vormden, maar dat had ik lelijk mis. Ik las gisteren in de Volkskrant dat maar liefst de helft van alle Amerikanen het ‘officiële’ verhaal over ‘nine-eleven’ verwerpt, en dus gelooft in een andere waarheid achter de terreuraanslagen. Wat zit hier achter?

Ik heb de complottheorieën over 11 september, die ook in Nederland blijkbaar kunnen rekenen op een groeiende schare aanhangers, altijd beschouwd als amusante hersenspinsels van mensen die om een of andere reden graag een ‘verborgen waarheid’ achter de realiteit willen zoeken. Want het lijkt in het geval van 11 september toch zo duidelijk: de handel en wandel van de zelfmoordterroristen is achteraf precies in kaart gebracht, de aanslagen zelf zijn uitgebreid en vanuit vele verschillende hoeken gefilmd en Bin Laden heeft persoonlijk de verantwoordelijkheid ervoor opgeëist. Toch wemelt het op het internet van de websites waarin op allerlei punten gaten worden geschoten in de ‘officiële’ versie van de gebeurtenissen. Een kleine greep uit de ‘alternatieve’ theorieën en versies van de gebeurtenissen:

– Tijdens of net vóór de instorting van de twee WTC-torens zouden ‘extra’ explosies hebben plaatsgevonden. Dit is de wijdverspreide ‘controlled demolition’ theorie.
– Het gat in het Pentagon veroorzaakt doordat vlucht 77 zich in het gebouw boorde, is te klein. Het moet een kleiner vliegtuig zijn geweest, of heel iets anders.
– Er zou helemaal geen tweede vliegtuig in de zuidelijke WTC-toren zijn gevlogen. De beelden hiervan zijn trucage.
– In Vlucht 77 (richting Pentagon) zouden helemaal geen arabische terroristen hebben gezeten. Er zijn claims dat verschillende kapers nog in leven zouden zijn.
– Vlucht 93 (het vliegtuig dat neerstortte in Pennsylvania) is niet neergestort na een gevecht tussen kapers en passagiers, maar neergeschoten door de Amerikaanse luchtmacht.
– Gebouw nr. 7, een kleiner gebouw naast de WTC torens, werd niet geraakt maar stortte toch in. Dat moet door explosieven zijn gebeurd.
– De Bush regering heeft de aanslagen georganiseerd, of beschikte in ieder geval over geheime voorkennis (iets wat ook gesuggereerd wordt door Michael Moore).
– De daders waren gehersenspoeld door een bende moordzuchtige psychiaters (minder gangbare theorie van de Scientology kerk)

Ik zal hier niet beginnen met het becommentariëren van deze varianten op de officiële uitleg van de aanslagen van 11 september 2001. Het gaat er me ook niet om aanhangers van één van deze theorieën meteen als fantasten in de hoek te zetten, hoewel ik me afvraag of bijvoorbeeld de aanhangers van de theorie dat er GEEN vliegtuig in de zuidelijke WTC-toren is gevlogen de consequenties hiervan wel overzien. Alle toch wel degelijk omgekomen passagiers in dit vliegtuig zouden dan ontvoerd moeten zijn door de Amerikaanse overheid, in het geheim vermoord en begraven, en middels een krankzinnige fop-operatie zou de media voorzien moeten zijn van vervalste beelden van de inslag in de zuidelijke WTC toren. Theoretisch wellicht allemaal mogelijk, maar toch niet zo aannemelijk.

Maar de plausibiliteit van alle alternatieve theorieën zal ik hier dus even terzijde laten liggen. Interessanter vind ik de vraag waarom er zo’n kolossaal grote en nog steeds groeiende interesse is, niet alleen in de VS, maar ook in Europa en het Midden-Oosten, voor alternatieve verklaringen voor 11 september. Waarom zijn mensen aanhangers van deze theorieën? Ik kan de volgende drie verklaringen bedenken.

Politieke verklaring: Veel aanhangers van één van de talrijke ‘varianten’ van het 11 september drama hebben waarschijnlijk een enorme hekel aan George Bush of aan ‘de politiek’ in het algemeen, of wantrouwen alles wat vanuit ‘Washington’ gezegd wordt. In de VS is het anti-Washington sentiment wijd verspreid, zeker ook in oerconservatieve kringen, terwijl er daarnaast een enorme groep Bush-haters bestaat die voornamelijk uit de ‘linkerhoek’ in de VS komt (of wat daarvoor doorgaat). Ook de immense populariteit van de ‘alternatieve’ theorieën in het Midden-Oosten wordt zo verklaard. Deze mensen zullen dus per definitie een bijzondere interesse hebben voor alles wat de regeringsversie van de gebeurtenissen in twijfel trekt.

Religieuze verklaring: Veel mensen hebben de overtuiging dat gezien de enorme omvang en impact van wat er gebeurd is, er wel iets achter moet zitten. Een drama dat zo groot is, moet een grotere verklaring hebben dan de meest voor de hand liggende. In feite zoeken deze mensen om dezelfde reden naar een ‘grotere waarheid’ dan mensen die de oerknal niet accepteren, of de theorie van Darwin. Dit is dus eigenlijk een religieus gevoel: er moet wel een hogere, dieper liggende verklaring zijn voor zo’n enorme gebeurtenis.

Psychologische verklaring: Met name Amerikanen hebben grote moeite met het verwerken en accepteren van datgene wat op 11 september 2001 is gebeurd. De aanslagen hebben een enorme impact gehad op de psyche van de Amerikanen. Voor hen is het onacceptabel dat een machtige, onoverwinnelijke natie zomaar op klaarlichte dag getroffen kan worden door terreuraanvallen uitgevoerd door enkele tientallen mensen met duizenden doden als gevolg. Het niet willen accepteren van deze vernedering en het zoeken naar alternatieve verklaringen is een vorm van traumaverwerking.

Eerder verschenen op de website van Eurodusnie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: