Dynamische hoempa

Al worstelend door de weekend-bijlages zie ik dat de denktank ‘Lux Voor’ er opnieuw in is geslaagd de Volkskrant zo gek te krijgen om bijna een pagina van hun belegen ideeën te laten afdrukken. Goed getimed, want volgende week organiseert deze ‘dynamische doorbraakbeweging’ haar ‘Partycipation’ conventie in Felix Meritis. Dit moet haast wel een evenement van nationaal belang worden, want: “de nieuwe tijd is aan ons”.

In maart van dit jaar publiceerde De Volkskrant het Lux Voor manifest “niet links, niet rechts, wel progressief”; een aaneenschakeling van gemeenplaatsen, oudbakken ideeën en opnieuw geformuleerde gedachtenspinsels uit de Balkenende-school, waaraan op deze website destijds ook al wat aandacht is besteed. ‘Dynamiek’ is het toverwoord van de Lux Voor beweging, een term die tegenwoordig door iedereen met een mening te pas en te onpas wordt gebruikt, en daarom helemaal niets meer betekent. Ook voor de rest zijn de Lux Voor ideeën van een slaapverwekkende voorspelbaarheid: er moet meer aandacht komen voor de ‘kenniseconomie’, de verzorgingsstaat moet omgevormd worden in een ontplooiingsstaat, het onderwijs moet versterkt worden, de samenleving moet flexibeler worden en inspelen op de globalisering, etcetera. Het is eigenlijk niet de moeite waard de clichees van hun nieuwe stuk, getiteld “ontplooing van de wieg tot het graf”, hier nog eens te herhalen.

Nou goed, een paar dan, gewoon voor de gein!

“Niet redeneren vanuit angst en vrees, maar uitgaan van hoop en nieuwe mogelijkheden.”

“Een kind moet immers van huis uit vaardigheden meekrijgen om in een breder sociaal geheel te kunnen functioneren.”

“Werknemers in staat stellen echt flexibel te zijn”.

En mijn persoonlijke favoriet:

“Globalisering vraagt immers om aanpassing en flexibiliteit.”

Maar genoeg gelachen nu. Een paar zaken vallen op bij het fenomeen “Lux Voor”, bijvoorbeeld hun fixatie op jongeren, en het gemak waarmee ze erin slagen hun weinig originele ideeën in de media te krijgen.

Lux Voor gaat er prat op geheel uit jongeren te bestaan. Als vanzelfsprekend gaat men er vanuit dat jongeren een hoofdrol moeten spelen in het “denken over een nieuwe koers” voor Nederland, en het Partycipation-evenement van volgende week is dan ook uitdrukkelijk bedoeld voor jongeren. Nu is er niets tegen op jongeren – de mensen die deze website volschrijven vallen in dezelfde leeftijdscategorie als de denktankers van Lux Voor – maar waar komt toch het idee vandaan dat nieuwe ideeën per se van jongeren moeten komen? “Lux Voor doet een appèl aan jongeren om van zich te laten horen, om verantwoordelijkheid te nemen voor politiek en maatschappij”, valt te lezen in hun laatste stuk. “Jongeren”, daar lijkt iedereen tegenwoordig naar op jacht te zijn, van politieke partijen tot kranten, van reclamebureau’s tot televisiezenders. Dit terwijl steeds vaker te lezen valt dat jongeren tegenwoordig helemaal niet zulke vernieuwende of progressieve ideeën hebben, en dat de meeste ervan zich comfortabel schikken in een burgerlijk leven zoals dat van hun ouders. Sterker nog, het is tegenwoordig vaak het geval dat jongeren conventioneler en behoudender zijn dan hun ouders. Waarom de bruisende nieuwe ideeën, die Lux Voor zo graag ziet, zo nodig van jongeren moeten komen is dan ook een raadsel.

Toch is dit laatste een belangrijke verklaring waarom De Volkskrant nu voor een tweede keer het verhaal van Lux Voor afdrukt. Ook kranten zijn namelijk uit op jongeren, en jongeren trekken jongeren aan, zal het idee wel zijn. Wat Lux Voor in haar publiciteit ook helpt is haar samenstelling: de denktankers komen uit alle politieke partijen, waardoor hun ideeën er meteen wat gewichtiger uit gaan zien. Het gegeven dat men zich presenteert als een dynamische groep aanstormend talent afkomstig uit verschillende politieke richtingen staat garant voor serieuze aandacht van media en opiniemakers. Dat Lux Voor inhoudelijk in het geheel niets nieuws onder de zon biedt is dan niet zo belangrijk meer.

Ook de achtergrond van de opstellers van het laatste betoog van Lux Voor is voor veel mensen wellicht het signaal hun ideeën serieuzer te nemen: de “Lux Voor” mensen zijn afkomstig uit andere denktanks (bijvoorbeeld ‘Nederland Kennisland’), werken als ambtenaar of beleidsmedewerker op een ministerie, hebben een baantje bij Provinciale Staten of als penningmeester bij een PvdA afdeling, of bij het Instituut voor Publiek en Politiek. In feite behoren de denktankers van Lux Voor dus al tot de politieke en bestuurlijke elite in Nederland. Dit zal zeker bijdragen tot een wat soepeler toegang in de Nederlandse media, maar of een ‘nieuwe koers voor het land’ nu van deze mensen zal uitgaan, valt te betwijfelen.

Lux Voor spreekt in haar laatste epistel haar zorgen uit over hoeveel ‘kansarme kinderen’ de middenklasse in Nederland nog zal kunnen absorberen. Dat zal één van de thema’s zijn op het Partycipation-evenement van volgende week. Eén ding lijkt in ieder geval wel duidelijk: het absorptievermogen van de media voor jonge aanstormende denktankers die met veel dynamiek de koers van het land willen bepalen is vrijwel onbeperkt.

Eerder verschenen op de website van Eurodusnie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: