Wouter Bos en het kapitalisme

Als gevolg van onhandige uitspraken over de AOW is Wouter Bos met zijn PvdA flink geduikeld in de peilingen. Afgelopen weekend probeerde hij de schade te herstellen door leuke dingen te beloven aan Nederlandse ondernemers. Linkse politici en het bedrijfsleven kunnen al samenwerkend “nog heel veel moois bereiken”, verkondigde hij in Nijmegen.

Rita Verdonk voelde zich een maand geleden in de BouwRAI als een vis in het water met honderden hardwerkende ondernemers als enthousiaste toehoorders. Het was zonneklaar: zij was er voor hen, en zij waren er voor haar. De relatie tussen ondernemend Nederland en de PvdA is altijd een stuk moeizamer geweest, gezien het hardnekkige gerucht dat de PvdA een linkse partij zou zijn die zich vooral hard maakt voor de belangen van werknemers. Tijdens een speciaal op het bedrijfsleven gerichte PvdA bijeenkomst in Nijmegen, getiteld “samen aan de slag voor een ondernemend Nederland”, probeerde Wouter Bos dit misverstand uit de weg te werken. “Het kapitalisme is verantwoordelijk voor 80 % van de idealen van de sociaaldemocratie”, liet de PvdA-leider de zaal vol ondernemers en PvdA’ers weten. Dat ging erin als koek.

Het belangrijkste wat Bos zijn toehoorders uit het bedrijfsleven te bieden had was ‘deregulering’. Er bestaan in Nederland veel te veel regels, waardoor het voor ondernemingen te moeilijk is om op te starten, of om eerste werknemers in dienst te nemen. Geen bijster origineel punt natuurlijk; ‘deregulering’ staat in de toptien van meest geliefde termen van Nederlandse politici. Bos gooide er echter nog een schepje bovenop: hij verklaarde zich voorstander van een experiment in Eindhoven, waar een voor het bedrijfsleven ‘regelvrije zone‘ wordt ingericht, waar ondernemers niet worden lastiggevallen door overheidsregels.

Ook op het terrein van flexibilisering had Bos goed nieuws voor zijn toehoorders. Net als andere sprekers op de bijeenkomst in Nijmegen pleitte hij voor meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt. Dat is namelijk beter voor de economie. Bos deed een oproep aan werknemers zich niet tegen de flexibilisering van de arbeidsmarkt te verzetten, en zich neer te leggen bij “langer doorwerken”. Zijn uitspraak “het kapitalisme is verantwoordelijk voor 80 % van de idealen van de sociaaldemocratie” werd nu ineens een stuk duidelijker.

Ook het ontslagrecht mag van Bos best worden versoepeld, hoewel de PvdA-leider dit wel wil koppelen aan interne scholing door het bedrijfsleven. De enige dissonant in zijn verhaal was de hypotheekrente-aftrek, die Bos voor de hoogste inkomens wil afschaffen. Dat vonden zijn toehoorders van VNO/NCW niet fijn om te horen, en reken maar dat de regeringspartijen hem hier nog op gaan pakken. Maar voor de rest was alles dik in orde op de PvdA bijeenkomst, waar tal van vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven de kans kregen hun visie op knelpunten voor ondernemingen uit de doeken te doen.

Zo hield oud-ABN/AMRO bestuurder Dolf van den Brink een warm pleidooi vóór topsalarissen, want: “als je niet marktconform betaalt, heb je altijd onbekwame managers”. Bernard Wientjes, voorzitter van VNO/NCW, opende de aanval op het vastgeroeste ontslagstelsel: “Het moet sneller en niet zo extreem duur”. Dolenthousiast over al deze positieve geluiden kwam Bos met het idee voor een ‘akkoord van Nijmegen’ met de werkgevers, in navolging van het befaamde ‘akkoord van Wassenaar‘ uit 1982.

Alexander Rinnooy Kan, ex-ING en binnenkort voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, filosofeerde op de bijeenkomst hardop over een verzoening tussen de sociaal-democratie en ‘het kapitalisme’. Tamelijk merkwaardig, want die verzoening bestaat natuurlijk al heel lang. Sterker nog, die verzoening vormt het belangrijkste uitgangspunt van de sociaaldemocratie. Weliswaar droomde Joop den Uyl in de jaren ’70, tot grote schrik van ondernemers destijds, nog over zaken als arbeiderszelfbestuur en de ‘vermaatschappelijking van het productieproces’, maar hier kwam natuurlijk nooit een fluit van terecht. Wim Kok nam deze woorden al helemaal niet meer in de mond, en van ex-Shell manager Wouter Bos hoef je dit zeker niet te verwachten.

Of de Nijmeegse liefdesverklaring aan het bedrijfsleven van Wouter Bos er ook voor gaat zorgen dat de PvdA in de regering zal komen, is ernstig de vraag. Zijn partij kruipt in de peilingen naar beneden, de VVD staat er beter voor dan ooit, en het CDA krabbelt weer langzaam overeind, hoe hard Wouter Bos ook roept dat het CDA laf is. Let maar op, dat wordt volgend jaar een kabinet Balkenende-III.

Eerder verschenen op de webpagina van Eurodusnie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: