Roken goed voor de economie

Eindelijk wordt het dan eens hardop gezegd: een rokende bevolking is beter voor de economie dan een gezond levende bevolking van niet-rokers. Afgezien van de inmiddels afdoende bekend gemaakte nadelen voor het individu, is roken een zegen voor de maatschappij op langere termijn. Het wordt nu tijd om een grote streep te zetten door de anti-rookplannen van Clear Air Nederland en steeds verder opgevoerde financiële afpersing van rokers.

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu hebben met hun onderzoek, dat slechts sporadisch aandacht in de media heeft gekregen, een taboe doorbroken: ongezond leven is helemaal niet slecht voor de maatschappij. Gezonde mensen maken tijdens hun leven weliswaar minder kosten per jaar, maar aangezien zij langer leven, en daardoor aanmerkelijk meer ‘zorg consumeren’ dan ongezond levende mensen zoals rokers, kosten zij uiteindelijk de samenleving veel meer geld. ”Het volledig rookvrij maken van Nederland kan op korte termijn leiden tot besparingen in de gezondheidszorg, maar op langere termijn tot extra kosten”, is dan ook de onverbiddelijke conclusie van de onderzoekers.

Regelmatig gaan er pleidooien op om zgn. ongezond levende mensen, zoals rokers, meer geld te laten betalen voor hun ziektekostenverzekering. Floris Sanders, scheidend voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid, brak vorig jaar in het blad Elsevier een lans voor gedifferentieerde ziektekostenpremies, waarbij rekening wordt gehouden met de persoonlijke levensstijl. “Mag je zeggen: iemand die ongezond leeft, moet een hogere premie betalen. Of: iemand die ongezond heeft geleefd, moet een hogere eigen bijdrage betalen bij een bepaalde behandeling. Daarover kun je redetwisten. Laat ik volstaan met de constatering dat in de samenleving van nu financiële prikkels vaak een zekere kracht hebben.”

Sanders drukt zich zeer voorzichtig uit, maar welke kant hij op wil is duidelijk: mensen die zogenaamd ongezond leven, moeten uiteindelijk maar meer premie gaan betalen, anders valt de solidariteit onder het ziektekostenstelsel weg. Nu uit het onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat van de zgn. ‘ongezond levende mensen’ in ieder geval de rokers op langere termijn juist minder kosten in de zorg veroorzaken, valt de bodem onder zijn redenering weg.

Hierbij moet nog opgemerkt worden dat bij dit onderzoek geen rekening is gehouden met de steeds grotere hoeveelheid geld die rokers opleveren voor de samenleving. Door jaarlijks miljarden aan tabaksaccijns te betalen, zorgen rokers voor een genereuze subsidiëring van de schatkist.

Met dit alles wil ik natuurlijk niet suggereren dat er een campagne tegen niet-rokers zou moeten worden gestart (hoewel dit uit het oogpunt van historische rechtvaardigheid zeker terecht zou zijn). Het is een kwestie van individuele keuzevrijheid om gezond te leven, de ochtend te beginnen met gierstepap en brandnetelthee en elke dag een uur te gaan joggen in het bos of zich met gelijkgestemden over te geven aan het immens in populariteit oprukkende nordic walking.

Wel wordt het nu tijd om een dikke streep te zetten door de onbeschofte financiële uitpersing van rokers middels steeds maar stijgende accijnzen, en een einde te maken aan het maatschappelijk zwartmaken van deze inmiddels tot een minderheid gekrompen bevolkingsgroep door spookverhalen over de hoge kosten die zij zouden veroorzaken. En zeker moet nu het onzalige plan van de extremistische organisatie CAN om het roken in de horeca volledig te verbieden, zo snel mogelijk van tafel worden geveegd. Het is genoeg geweest!

Eerder verschenen op de website van Eurodusnie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: