Afluisteren en bespieden

De AIVD is weer eens in opspraak, ditmaal vanwege het afluisteren van twee journalisten van De Telegraaf. Journalistiek Nederland staat nu op haar achterste benen, aangevoerd door de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ), want aan journalisten mag je niet komen. Maar als er infiltranten worden ingezet bij actiegroepen zoals Eurodusnie, leidt dit hooguit tot een voetnoot in een boek of een vermelding in een marginaal blaadje.

Niet alleen de Nederlandse Vereniging voor Journalisten, ook het deftige Genootschap van Hoofdredacteuren eist opheldering van Minister Donner en de AIVD over het afluisteren van de journalisten Joost de Haas en Bart Mos. Eerder dit jaar onthulden deze twee journalisten dat er in het criminele circuit in Amsterdam geheime informatie circuleert, afkomstig van de AIVD. Het zou gaan om informatie over de beruchte crimineel Mink K. De twee Telegraaf-journalisten werden maanden afgeluisterd. Inmiddels zijn ze verhoord door de rijksrecherche, waarbij ze ook DNA-materiaal en vingerafdrukken hebben moeten afstaan.

Er zit wel een komische kant aan dit verhaal: De Telegraaf, en ook Joost de Haas, heeft in het verleden meerdere malen sensationele verhalen over de actiebeweging gepubliceerd, waarbij duidelijk bleek dat men als een soort doorgeefluik van de geheime dienst functioneerde. In 1993 publiceerde Joost de Haas een reeks artikelen in De Telegraaf onder de titel “de Tentakels van de RaRa”, waarbij hij op een complot-achtige manier poogde de halve linkse beweging in Nederland aan de militante actiegroep RaRa te verbinden. De informatie die hij gebruikte was voor een deel afkomstig van inlichtingendiensten, maar grotendeels ook van de onafhankelijke spion en “oud-papierman” Paul Pieter Oosterbeek, die op zijn beurt weer werkte voor de schuimbekkende activistenbestrijder Pieter Siebelt, regelmatig schrijver voor HP/De Tijd. Dat de Telegraaf goede connecties heeft met de geheime dienst bleek ook uit het artikel “BVD vreest terreur op Schiphol” uit 1994, waarbij onthuld werd dat actievoerders gewelddadige acties tegen Schiphol zouden voorbereiden. Met regelmaat publiceert de Telegraaf informatie over de actiebeweging waaruit de goede connecties met de AIVD duidelijk uit blijkt.

Het wat al te openhartig berichten over het circuleren van geheime AIVD informatie in de Amsterdamse onderwereld heeft de Telegraaf nu zèlf in conflict met de AIVD gebracht. Journalisten staan in Nederland echter op een voetstuk. Zo vindt het Genootschap van Hoofdredacteuren het “ongehoord” dat journalisten door de AIVD worden onderzocht. En de Nederlandse Vereniging voor Journalisten schrijft verontwaardigd: “Feitelijk brengt dit het goed functioneren van onze democratische rechtstaat in gevaar.” Maar als actiegroepen in Nederland door de AIVD worden onderzocht of geïnfiltreerd, kraait daar nauwelijks een haan naar.

Een paar dagen geleden viel mijn oog op een pagina tekst in een recent nummer van het Amsterdamse krakersblaadje “De Grachtenkrant”. De tekst was afkomstig van Buro Jansen en Janssen, dat onderzoek doet naar inlichtingendiensten. Het gaat over de AIVD’ers “Piet en Pim”, die mensen ronselen om te infiltreren in linkse actiegroepen. Zo benaderden ze ook ene Annemiek. “Piet en Pim vroegen Annemiek zoveel mogelijk kraakpanden te bezoeken, naar zoveel mogelijk demonstraties te gaan en zoveel mogelijk bijeenkomsten te bezoeken. Ze vroegen haar dan een gedetailleerd verslag te schrijven”, zo lezen we. “Van vergaderingen moest Annemiek doorgeven wie wat gezegd had en op foto’s moest ze aanwijzen wie er waren. Ook moest ze contact leggen met bepaalde mensen, bv. de toenmalige woordvoerder van het DBF, Kevin Heller, maar ook mensen van AFA, Vrankrijk, Eurodusnie en Dwars.” Dit speelde in 2003 en 2004. Ik kan me niet voorstellen wat er zo interessant is voor een geheime dienst aan het infiltreren in Eurodusnie, maar wie weet waar die lui in geïnteresseerd zijn? Ze hebben nu eenmaal een budget dat op moet, dus daarom gebeurt het, denk ik dan maar.

Ik pak het boekje “De Snuffelstaat” (ook volledig in pdf) erbij, ook al van Buro Jansen en Janssen. Het volgende stukje tekst gaat over 1999. “In Leiden werd een persoon thuis en op zijn werk bezocht met het verzoek om informatie over het anarchistisch actiecentrum Eurodusnie. Hij kwam er soms wel, maar echt actief was hij er niet. Men was vooral geïnteresseerd in wat er tijdens de aangekondigde acties rond het bezoek van koningin Beatrix aan Leiden, op 30 april 2000, te verwachten was. Inlichtingendiensten en politie waren erg actief in Leiden. Arrestanten werden na de ontruiming van een gekraakt pand urenlang ondervraagd over Eurodusnie, over bepaalde personen in dit centrum en over de acties rond koninginnedag. Ook bezoekers van Las Vegas, een eetcafé annex weggeefwinkel, werden gefotografeerd. Enkele dagen voor koninginnedag werden overburen van Las Vegas bezocht door ‘een’ inlichtingendienst met de vraag of ze hun huis beschikbaar wilden stellen voor het plaatsen van richtmicrofoons. De overburen hebben dit geweigerd.”

Je verstand staat toch stil bij het idee dat zelfs mensen die een hapje hebben gegeten in Eurodusnie’s eetcafé geobserveerd en gefotografeerd werden door de geheime dienst. En dat allemaal van onze belastingcenten! Je gaat je wel afvragen, als Eurodusnie al in 1999 en 2004 interessant was voor de geheime dienst, zou de AIVD het dan nu nog steeds interessant vinden dit Leidse clubje in de gaten te houden? Of zou men er eindelijk zijn achtergekomen dat er werkelijk niet zoveel clandestiene zaken gebeuren in dit collectief, en dat men zich dus maar beter met andere zaken kan bezighouden?

Het is inderdaad niet fraai wanneer journalisten maandenlang worden afgeluisterd door de AIVD, en daarna onder dwang wangslijmvlies en vingerafdrukken moeten afstaan. Maar het is net zo schandalig als medewerkers of bezoekers van actiecentra stiekum worden bespied door leden van de AIVD. Als actiegroepen die geen vlieg kwaad doen rekening moeten houden met infiltratie en afluisterpraktijken kun je je afvragen of het niet eens tijd wordt dit aftandse instituut maar eens definitief op te doeken.

Eerder verschenen op de website van Eurodusnie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: