Pim herdenken

Zaterdag ging de herdenking van de moord op Pim Fortuyn, nu vier jaar geleden, bijna geruisloos voorbij. Zelfs de meeste kamerleden van de Lijst Pim Fortuyn vonden het niet nodig publiekelijk stil te staan bij de dood van hun oude leider. Gelukkig ging het er na een rustige start toch nog lekker fortuynistisch aan toe, met aan het eind een fikse ruzie tussen twee rivaliserende fanclubs.

’s Ochtends vroeg waren ongeveer twintig Pim-fans, aangesloten bij de organisatie “Vrienden van Pim“, per bus naar Hilversum getogen, om daar een korte herdenking te houden op het Mediapark, de plaats waar Volkert van der Graaf zijn kogels afschoot op Fortuyn. Geluisterd werd naar een toespraak van dhr. Hilbrand Nawijn. Getooid met Nederlandse vlaggen en Pim-posters werd de bustocht voortgezet richting het plaatsje Driehuis, waar Fortuyn na zijn dood korte tijd begraven lag. De excursie eindigde in Rotterdam, bij het huis van Fortuyn aan het G.W. Burgerplein, waar de Last Post werd gespeeld.

De rivaliserende organisatie, “Stichting Beeld van Pim“, had de dag anders ingevuld. Deze organisatie maakte een “bezinningstocht” door de stad Rotterdam, beginnend bij diergaarde Blijdorp, en eindigend bij het standbeeld van Fortuyn aan de Hoogstraat. De “Vrienden van Pim” hadden besloten niet mee te lopen, aangezien aanvoerster Jennifer Vetter in onmin leeft met Wouter Zuidema, bestuurslid van de Stichting Beeld. Eerstgenoemde meent nog geld tegoed te hebben van Zuidema, en verspreidde persberichten met de mededeling dat de bezinningstocht door Rotterdam niet doorging, dit uiteraard tot woede van Zuidema.

’s Avonds kwam het toch nog tot een conflict tussen beide groepen, toen aanhangers van de Vrienden van Pim een poging waagden zich aan te sluiten bij de door de Stichting Beeld van Pim georganiseerde avondherdenking in restaurant Engels aan het Stationsplein. Zuidema had de bewaking opdracht gegeven de “Vrienden van Pim”-leden de toegang te ontzeggen, maar toen deze zich ’s avonds toch een weg naar binnen poogden te banen, moest zelfs de politie worden ingeschakeld om Vetter en haar aanhang buiten de deur te houden.

Jennifer Vetter was uiteraard woedend over deze buitensluiting, en belde meteen met Rinus van de Heerik, voorzitter van de Stichting Beeld van Pim, die net in Spanje op vakantie was. Deze heeft zijn ruzie met Vetter onlangs bijgelegd, en is nu woest op zijn collega Zuidema, die ook na diens aandringen weigerde de deur te openen: “Wouter weet dat ik in Spanje ben, dus hij denkt alles te kunnen maken.(…) Het is hij er uit, of ik eruit”. Vetter is uiteraard ook nog niet klaar met Zuidema: “Ik kan ook een heleboel melden over de heer Zuidema, maar dat doe ik wel na 6 mei.”

Het is kortom elk jaar weer genieten van de Pim-herdenking. Ik kijk al reikhalzend uit naar de herdenking van volgend jaar, want dan gaan de Vrienden van Pim een bedevaartstocht organiseren naar het grote, witmarmeren sarcofaag-graf van Fortuyn in het Italiaanse Provesano. Of er dan nog LPF-kamerleden bij zullen zijn is maar zeer de vraag: de partij staat al maanden op een hardnekkige nul in de peilingen.

Ik persoonlijk zal ze missen, de kamerleden van de LPF. Met weemoed lees ik nog wel eens een berichtje over een anecdote uit de LPF-geschiedenis, uit de Telegraaf van 13 mei 2002. De beelden van deze gebeurtenis, destijds uitgezonden op TV, staan voor altijd op mijn netvlies gegrifd. De toenmalige LPF-fractie was bijeengekomen in een oude loods op een Rotterdams haventerrein. Plotseling gaan de zware schuifdeuren van de loods open, en de voltallige fractie posteert zich op het laadperron, aangevoerd door vastgoedhandelaar John Dost: “Ze kwamen allen tegelijkertijd naar buiten, getooid met de partijstropdassen, omarmden elkaar en het ‘At your service’ schalde over het verder verlaten industrieterrein waar het partijkantoor is gehuisvest.”

Eerder verschenen op de Eurodusnie pagina

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: