De koopman en de dominee

Onze Minister van Buitenlandse Zaken, Ben Bot, is ernstig bezorgd over de verlinksing van het Zuidamerikaanse continent. “In deze regio doen zich opvallende politieke veranderingen voor”, aldus de bewindsman. “De linkse wind blaast er krachtig. Als we niet beter de vinger aan de pols houden, zul je zien dat zich allerlei nieuwe Fidel Castro’s ontwikkelen”. Zijn collega Brinkhorst bezocht deze week het Libië van Kolonel Gadaffi, al decennia een goede kameraad van Castro. Volgens het ministerie van Economische Zaken was het een “succesvol bezoek”.

Zaken doen met, of bezoekjes afleggen aan landen waar mensenrechten geschonden worden, is voor de afgevaardigden van het Nederlandse kabinet geen enkel probleem. Pas als de betreffende landen in de ogen van de bewindslieden wat te links worden, wordt het een punt. Minister Kamp veroorzaakte onlangs een diplomatiek relletje met Venezuela, door president Hugo Chavez een “onverdraagzame populist” te noemen, die van plan zou zijn de Koninklijke Antilliaanse eilanden nabij de Venezolaanse kust aan te vallen. Hugo Chavez – die, eerlijk is eerlijk, bepaald niet geheel vrij is van een zekere mate van populisme – sloeg terug, en noemde Kamp een “pion van Washington”, en “een man van de extreem rechtervleugel”, twee constateringen die aardig dicht in de buurt van de waarheid liggen.

Ben Bot vond de invasie-angst van zijn collega van Defensie wat overdreven, maar heeft, net als wel meer vertegenwoordigers van het vrije westen, een verontrust gevoel over de opkomst van linkse regeringen in Zuid- en Latijns Amerika. Het moet voor rechtse pro-Amerikaanse politici inderdaad geen pretje zijn wat er gebeurt in de ‘achtertuin van de VS’: Chavez in Venezuela, de socialiste Michelle Bachelet in Chili, Tabare Vazquez in Uruguay, Lula in Brazilië, Evo Morales in Bolivia, en in Peru lijkt de linkse nationalist Ollanta Humala volgende maand de verkiezingen te gaan winnen. Bot, schrijft NRCnext vorige week, “is bang dat de nieuwe leiders de democratie veronachtzamen”. Hij vreest dat dit proces ontaardt in “dictatoriaal communisme”. “En dan zal het continent democratisch en economisch nog verder wegzakken”. Veel Zuid-Amerikanen zijn inderdaad de verpaupering en de groeiende sociale tweedeling zat. Maar die zijn ontstaan onder regeringen die een ultraliberale koers hebben gevaren. Dat er nu – volledig democratisch – partijen aan de macht komen die het eens anders willen aanpakken, zint onze minister niet.

Minister Brinkhorst van de Democraten ’66 verspilde zijn tijd niet aan mooie woorden over democratie tijdens zijn bezoek aan het autoritaire Libië deze week. Er moest namelijk geld verdiend worden. “Het land is weer aantrekkelijk om zaken mee te doen”, valt te lezen op de RTL’s economische site, en Brinkhorst meldt monter: “over vijf jaar koken we hier in Nederland op Libisch gas” (hee, hadden we daar zelf niet zoveel van?). Brinkhorst is trouwens geen uitzondering. Er zijn in Libië interessante gas- en oliedeals te sluiten, dus bijna alle westerse regeringen gingen hem al voor. In tegenstelling tot Bolivia of Venezuela moet je in Libië geen politieke partij oprichten of de grote leider bekritiseren. Libië loopt echter de laatste jaren aardig met het westen in de pas in de ‘strijd tegen het terrorisme’, dus waarom daar dan woorden aan vuil maken?

Aan de andere kant van de wereld is premier Balkenende (mist iemand die man eigenlijk?) bezig aan een bezoek aan Indonesië. “Beide landen besloten hun betrekkingen te intensiveren op een groot aantal terreinen: van handel tot wetenschap, van veiligheid tot politieke samenwerking”, valt te lezen in de krant. Ook op militair terrein is er samenwerking, Nederland levert binnenkort militaire korvetten aan Indonesië. Schepen die door het Indonesische leger in het verleden zijn ingezet tegen de burgerbevolking, onder andere de opstandige beweging op Atjeh. Over West-Papua, een ‘provincie’ van Indonesië, schrijft Human Rights Watch: “Since 2005, there has been a visible build-up of troops in the province with reports of widespread displacement of civilians, arson, and arbitrary detention in the central highlands region.” Zolang er geen enge communisten aan de macht dreigen te komen, trekken we ons er niets van aan.

Eerder verschenen op de website van Eurodusnie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: