Dekker huurmoordenaar

Het leek wel een feestje gisteren op De Dam: vrolijke hiphopmuziek, ballonnen en vlaggetjes, en een meute van enkele duizenden mensen. Toch was de aanleiding voor de bijeenkomst niet zo vrolijk. Het betrof hier een protest tegen de plannen van Minister van Volkshuisvesting Sybilla Dekker voor de liberalisering van de huursector. Vinden deze plannen doorgang, dan zal in de nabije toekomst voor veel mensen het betalen van de huur een fors probleem worden.

Minister Dekker was gisteren zelf aanwezig tijdens de demonstratie op De Dam, onder andere georganiseerd door de Woonbond. Ze durfde volgens de Rotterdamse columniste Carrie echter niet het podium op te komen (“het laffe kutwijf”) omdat er volgens haar ‘foutieve informatie’ vanaf het podium werd gegeven over haar huurplannen. Ze verliet daarom De Dam voor het einde van de demonstratie.

Over de plannen van Minister Dekker voor hurend Nederland kan echter weinig onduidelijkheid bestaan. Vanaf 1 juli 2006 krijgt iedere huurder te maken met een huurverhoging van minimaal 3,2 procent. Tegelijkertijd zal de huurtoeslag (vroeger: huursubsidie) fors gekort worden. In de jaren daarna wordt de huur ieder jaar hoger, oplopend tot vier procent in 2009. Bovendien wordt een groot deel van de huursector geliberaliseerd, dat wil zeggen dat de huurprijzen worden vrijgegeven. Verhuurders kunnen dan een ‘marktconforme’ huur gaan vragen, wat kan neerkomen op een huurverhoging van 10, 20 of 50 procent. Dekker heeft daarnaast verzonnen dat huurders niet langer de huurcommissie kunnen inschakelen bij conflicten over de hoogte van de huur of over de jaarlijkse huurverhoging.

Net als haar collega-ministers vertrouwt Dekker (voormalig directeur VNO-bouwnijverheid) volledig op de markt in het uitzetten van beleid. Gezien de nog steeds bestaande woningnood streeft Dekker er terecht naar dat er veel meer woningen worden gebouwd. In de plannen van Dekker wordt de liberalisering uitgesteld indien ‘de markt’ niet zorgt voor meer woningen. Of deze ook betaalbaar zullen zijn voor mensen kan Dekker kennelijk niet zoveel schelen; ze vertrouwt er op dat ‘de markt’ voor alles een oplossing biedt, en dat door haar plannen er een gezonde ‘doorstroming’ op de woningmarkt zal ontstaan. Het probleem is dat de liberalisering voor veel mensen de maandelijkse huur een dusdanige hoge aanslag op hun inkomen zal betekenen, dat van doorstroming helemaal geen sprake meer kan zijn. Tenzij, wat cabaretier Vincent Bijlo de demonstranten voorhield op De Dam, het hier gaat om doorstroming richting het leven op straat. Dan heb je inderdaad geen probleem meer met je huur.

Inmiddels zijn Dekkers plannen al uitgesteld, en voor een deel afgezwakt. Zo geldt het vrijgeven de huren vanaf 2010 niet voor mensen die in hun huurwoning blijven zitten. Dit maakt de plannen van Dekker naast asociaal ook onbegrijpelijk: van de door haar gewenste ‘doorstroming’ zal op die manier natuurlijk weinig terechtkomen. PvdA kamerlid Depla: ‘De markt gaat hierdoor geheel op slot, iedereen blijft zitten waar hij zit’. Zaterdag klaagde Dekker in de Volkskrant over het gegeven dat niet alle partijen staan te juichen om haar liberaliseringsplannen. “Er werden steeds weer nieuwe vragen gesteld”, moppert Dekker over de oppositiepartijen. Kritiek van de toch al steenrijke woningcorporaties is er uiteraard niet.

Dekker en haar collega’s trekken zich natuurlijk geen fluit aan van het protest op De Dam. Het is daarom te hopen dat de Tweede Kamer de plannen van Dekker alsnog de nek zal omdraaien, of dat een volgend kabinet er de sloop in zet.

Eerder verschenen op de website van Eurodusnie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: