Van demonstrant tot terrorist

Helen John en Sylvia Boyes, twee Engelse anti-oorlogsactivisten, werden afgelopen zaterdag gearresteerd toen ze zonder toestemming het terrein van de militaire basis Menwith Hill in North Yorkshire opliepen. Dit was op zich niet zo bijzonder; de twee zijn veteranen op actiegebied en werden al vele malen aangehouden. Het bijzondere is dat ze dit maal een jaar de cel in kunnen draaien, of anders een boete van 5000 pond zullen moeten betalen, als gevolg van recente aanpassingen in de Engelse anti-terreurwetgeving.

John en Boyes voeren al tientallen jaren actie tegen de aanwezigheid van nucleaire wapens in het Verenigd Koninkrijk. Beide waren betrokken bij de beroemde acties in Greenham Common in de jaren ’80, en Boyes bracht nog in 1999 flink wat schade toe aan een nucleaire onderzeeër. De acties waarbij ze betrokken zijn vallen doorgaans onder de noemer ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’, en zijn vreedzaam van karakter. Hun acties zijn vergelijkbaar met de ook in België en Nederland regelmatig georganiseerde ‘burgerinspecties‘ bij vliegbases als Volkel en Kleine Brogel.

Het ziet er echter naar uit dat dit soort acties in de toekomst onmogelijk zullen zijn in Engeland: als gevolg van een vorige week aangenomen wijziging in de ‘Serious Organised Crime and Police Act’ zullen activisten die militaire bases ‘inspecteren’ beschouwd worden als potentiële terroristen, en bestraft worden met absurd hoge gevangenisstraffen of geldboetes.

Het door de twee vrouwen betreden van de basis op Menwith Hill was een doelbewuste protestactie tegen recente veranderingen in de Engelse terreurwetgeving, waarvan burgerrechtengroeperingen zeggen dat het recht op vreedzaam demonstreren erdoor wordt ondermijnd. De strenge sancties tegen dergelijke acties zullen namelijk niet enkel gelden voor tot nu toe 10 militaire bases in Engeland, maar in de nabije toekomst ook voor regeringsgebouwen en terreinen en gebouwen van de Engelse koninklijke familie. Een woordvoerder van het Engelse Ministerie van Defensie is echter niet onder de indruk: “Door hun aanhoudende acties lopen deze activisten het risico om aangezien te worden voor terroristen. Ook betekenen deze acties een onnodige belasting voor de politie-capaciteit. Mensen kunnnen nog steeds buiten de locaties protesteren.”

De laatste tijd zijn al diverse malen activisten in Engeland aangehouden op grond van de in 2000 aangenomen terreurwetgeving. In de herfst van vorig jaar werd de 81-jarige John Catt aangehouden, omdat hij tijdens een protest bij de Labour-partijconferentie in Brighton een t-shirt droeg, waarop Blair en Bush werden beschuldigd van oorlogsmisdaden. Reden van aanhouding: ‘terrorisme’. Bij hetzelfde evenement werd de 82-jarige Walter Wolfgang aangehouden, die een toespraak van Jack Straw had onderbroken met de kreet “Dat is een leugen!”. Hij werd kort vastgehouden op grond van artikel 44 van de terrorismewet. En de 25 jarige Maya Evans werd aangehouden en later ook schuldig bevonden wegens overtreding van de ‘Serious Organised Crime and Police Act’. Haar misdaad: het voorlezen van de namen van omgekomen soldaten in Irak bij de Cenotaph (een oorlogsmonument) in Londen.

Het onmogelijk maken van dergelijke onschuldige protestactiviteiten leidt in Engeland tot steeds meer kritiek uit juridische en burgerrechten-hoek, maar is voor de regering Blair geen reden te stoppen met het uitbreiden van anti-terreurwetgeving richting politiek activisme.

Volgende week krijgen Helen John en Sylvia Boyes te horen of ze vervolgd zullen worden voor hun demonstratieve actie. De twee vrouwen zullen in ieder geval doorgaan met hun acties. Helen John: “De enige vorm van werkelijk effectief protest is directe actie.We moeten demonstreren bij de bases waar de moordcapaciteit aanwezig is. We moeten deze bij de bron aanvallen”

Eerder verschenen op de website van Eurodusnie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: