Rita zegt: “Let’s go!”

Naast haar ‘core business’ – een hard integratiebeleid en het handhaven van “het meest stringente migratiebeleid van heel Europa” (Hans ‘kotsvinger’ Hoogervorst dinsdagavond in NOVA) – zal Rita Verdonk tijdens de VVD-campagne gaan pleiten voor lagere belastingen en minder bureaucratie. Dat zijn bekende punten: Geert Wilders ziet zijn politieke toekomst al in duigen vallen, en is naar het buitenland gevlucht. Nu moet Verdonk nog wat debatjes met Rutte gaan winnen.

Marc Chavannes, NRC-redacteur, splitste zichzelf maandag in NRC-next in tweeën en gaf als voor- èn tegenstander van Verdonk commentaar. De positieve punten van Verdonk die hij noemde, waren dezelfde als die we altijd in de media opvangen: Moed, duidelijkheid, ‘houdt zich aan de regels’, populair, streng, etcetera. Vanuit een kabinets-perspectief gaf Chavannes ook de nadelen aan: met Verdonk gaat de Nederlandse politiek verharden en polariseren (“de mantel van Pim Fortuyn kan beter worden gedragen door een splinterpartij”); buiten Verdonks ‘grimmige portefeuille’ is zij in feite een onbeschreven blad en dus onvoorspelbaar; de VVD zou meer toe zijn aan een ‘natuurlijk leider’; maar het opvallendste argument: de VVD wordt met Verdonk te rechts.

Hierdoor, filosofeert Chavannes, krijgt het CDA teveel politieke ruimte. Deze partij zal vervolgens met de PvdA een coalitie vormen, en “daarmee wegvluchten van de noodzakelijke hervormingen van de laatste jaren. Dan is het impopulaire herstelwerk voor niets geweest.” Wat een geweldige redenering: met Verdonk als lijsttrekker dreigt het neoliberaal beleid ongedaan te worden gemaakt!

Een meer gehoorde argumentatie voorspelt juist weinig goeds voor het CDA: in de titanenstrijd tussen Verdonk en Bos valt niet uit te sluiten dat het CDA volledig in het politieke geweld ten onder gaat, waarna het blij mag zijn als tweede partij aan te schuiven bij een kabinet Verdonk I, wat verder aangevuld kan worden met bijvoorbeeld de malloten van D66 of de Christenunie.

Een toch wel wat wezenlijker bezwaar tegen Verdonk horen we wat minder in de media: het gegeven dat een belangrijke politieke partij in Nederland geleid gaat worden door een minister die ternauwernood een regeerperiode vol leugens, schandalen en blunders heeft overleefd. Elf mensen die verbranden in een uitzetbajes van Verdonks ministerie: Verdonk blijft zitten, en noemt het personeelsoptreden adequaat. Mensen terugsturen naar landen waar gemarteld wordt. Mensen opsluiten in bajesboten die overvol en onveilig zijn. Eerst zeggen dat homo’s teruggestuurd kunnen worden naar Iran (moeten ze maar niet ‘praktiseren’), dan toch weer niet, en je informatie baseren op een terreursite. Dossiers van asielzoekers aan de ambassades van dictaturen opsturen. Het publiekelijk zwartmaken van Taida Pasic. “Vermeende terroristen” zonder proces het land uitzetten. Verdonk trekt zich niets aan van ministeriële verantwoordelijkheid, blijft gewoon zitten, “voert de regels uit”, en wordt het te moeilijk, dan ontslaat ze maar een paar ambtenaren. Het zegt veel over de staat van de Nederlandse politiek dat een dergelijke brokkenpiloot gewoon kan blijven doorregeren.

Toch is het nog lang niet zeker of Verdonk, samen met Fortuyns campagneleider Kay van de Linde, de kar voor de VVD gaat trekken volgend jaar. De strijd moet nog losbarsten, maar bij veel VVD-prominenten lijkt Verdonk toch niet de vanzelfsprekende kandidaat te zijn. Eind mei valt de beslissing.

Eerder verschenen op de website van Eurodusnie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: