Doet Verdonk het?

Gaat Rita Verdonk de VVD leiden tijdens de campagne voor de kamerverkiezingen van 2007? Nog tot woensdag laat de minister ons in spanning over haar beslissing. Spannende dagen ook voor Mark Rutte, voor wie Verdonk de enige serieuze concurrent is voor het partijleiderschap. Verdonks beslissing is niet enkel van belang voor de VVD. De samenstelling van de rechterkant van het politieke landschap in Nederland wordt erdoor bepaald.

Rutte haastte zich dit weekend te verklaren dat zijn campagne voor de kamerverkiezingen van 2007 van een duidelijk rechts karakter zou zijn, en dat hij met name de thema’s immigratie en integratie zou kiezen als profilerings-ankers voor zijn partij. De staatssecretaris bevestigt met deze uitspraken een trend die de laatste jaren steeds duidelijker wordt: de VVD is in toenemende mate een ‘one issue’ partij aan het worden, die zich specialiseert in het klagen over allochtonen en het propageren van een stevige aanpak van de ‘problemen’ immigratie en integratie.

Rutte beseft natuurlijk dat hij binnen de zich nog steeds ‘liberaal’ noemende Volkspartij niet kan tippen aan de reputatie die Verdonk op dit terrein heeft opgebouwd. Het ‘keihard aanpakken’-beleid van de Minister van Vreemdelingenzaken heeft haar mateloos populair gemaakt onder de Fortuyn-hordes die nog steeds rondwaren op de schimmige rechterkant van het politieke spectrum. De huispeiler van de NOS, Maurice de Hond, becijferde al dat de VVD met Verdonk aan de leiding zeven extra zetels kan binnenslepen.

Voor veel VVD-coryfeeën – en zeker diegenen die Rutte om duistere redenen beschouwen als ‘links’ – zal dit een doorslaggevende reden zijn om te kiezen voor Verdonk. Onder de extremistische scherpslijpers ter rechterzijde van de VVD heeft de mogelijke kandidatuur van Verdonk het klamme zweet doen uitbreken. De denktank-vriend van Filip Dewinter, Hilbrand Nawijn, kondigde aan zich meteen bij de VVD aan te sluiten als Verdonk campagneleider wordt. De Fortuyn-klonen Eerdmans en Pastors gaven op hun beurt ruiterlijk toe weinig kans te maken op zetels met Verdonk als politieke concurrent. En ook de succeskansen van de woest om zich heen schreeuwende Geert Wilders lijken bij een lijsttrekkerschap van ‘IJzeren Rita’ zeer gering. De politieke ondergang van dit schertsfiguur zou een onmiskenbaar voordeel zijn van een keuze voor Verdonk als lijstttrekker.

Maar voor de rest stemt de mogelijke kandidatuur van Rita Verdonk niet bepaald vrolijk. Een directeur van een communicatiebureau meldt in de GPD-bladen afgelopen vrijdag over Verdonk: “Hier sta ik. Met rechte rug voer ik de regels uit, is haar houding. Ze is een sergeant (…) Mensen die zich bedreigd voelen door het aantal asielzoekers, vinden het prachtig als Verdonk zegt: ik stel daar paal en perk aan.” Met Verdonk aan het VVD-roer zal de harde taal over het ‘allochtonenprobleem’ de campagne volledig gaan overheersen, en dat is een deprimerend vooruitzicht.

Henk Hofland stelde twee weken geleden in zijn column in De Groene Amsterdammer dat na vier jaar wankelen op de grens van politieke hysterie “het grote schuimbekken voorbij is” in Nederland. Ik help het hem hopen, maar ben er bepaald niet gerust op.

Eerder verschenen op de website van Eurodusnie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: