Wat moeten we met Europa?

Vorig jaar juni stemde een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen de Europese Grondwet, terwijl alle regeringspartijen een felle campagne vóór dit document hadden gevoerd. Sindsdien heerst bij het kabinet Balkenende totale radeloosheid over de vraag hoe Nederland zich moet opstellen in de Europese Unie. Doet men iets verkeerds, zo denkt men in het kabinet, dan eindigt de volgende verkiezingsuitslag voor Balkenende net zoals het Grondwet-referendum. De oplossing die de regering heeft bedacht: een website.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat na het referendum-debacle er een “Brede Maatschappelijke Discussie” zou worden opgezet, met bijeenkomsten in het land, waarbij onder leiding van deskundigen de burgers hun zegje zouden mogen doen over de toekomst van Nederland in de Europese Unie. Dit idee bleek al snel onhaalbaar, omdat geen enkele partij buiten de SP hier echt zin in had. Daarom besloot de regering zelf maar “in discussie te gaan” met de bevolking. Maar hoe doe je zoiets? Bijna iedereen beschouwt ‘Europa’ als een dodelijk saai onderwerp; bovendien heeft iedereen zijn of haar eigen mening, dus voordat je het weet verzandt zo’n idee in zinloos en oeverloos geleuter. Dan maar een leuke website de lucht in gooien, dacht men bij het kabinet.

Een of ander adviesbureau kreeg een flinke zak geld om de website “Nederland in Europa” in elkaar te prutsen. “Bijna een jaar geleden is de Grondwet afgewezen”, valt te lezen in de inleiding. “De vraag is nu: hoe moeten we verder?” Vriendelijke woorden, die de ideeënarmoede, besluiteloosheid en angst voor de komende verkiezingen bij het kabinet moeten verbergen. Men weet in Den Haag gewoon niet meer hoe men met het onderwerp “Europese Unie” moet omgaan. Wel of geen uitbreiding? Wel of niet Turkije erbij? Dwars gaan liggen in begrotingsonderhandelingen of meewerken? Braaf meewerken aan nieuwe Europese wetgeving, of stoer verkondigen dat er minder regels moeten komen? “De burger”, wie dat dan ook is, mag het zeggen, aan de hand van een reeks vragen en stellingen die vooral te maken hebben met de uitbreiding, justitiesamenwerking, economische samenwerking en asielbeleid. Opvallend is het aantal vragen dat over Turkije gaat, met nogal vooringenomen stellingen als “Turkije mag niet toetreden tot de EU, want het is een land met een lage welvaart, dat bij de EU wil horen omdat daar geld te halen valt” en “Turkije mag niet toetreden tot de EU want het is een islamitisch land, terwijl de huidige EU gevormd wordt door landen met een joods-christelijke en humanistische traditie.” Heeft Geert Wilders soms persoonlijk deze stellingen verzonnen?

Veel vragen en stellingen zijn ook nauwelijks te beantwoorden, omdat ze te simpel zijn opgesteld, of uitgaan van een situatie die sowieso al discutabel is. Wat moet ik met een vraag als “Bent u voor meer of minder samenwerking met andere EU-lidstaten op het gebied van asielbeleid?” Dat ligt er maar aan wat het karakter is van dat beleid. Als dat erop is gericht zoveel mogelijk asielzoekers uit de EU te weren, zoals nu het geval, dan maar liever zo min mogelijk samenwerking. Als die samenwerking erop gericht zou zijn meer vluchtelingen beter op te vangen, dan ben ik wel voor. Maar die vraag wordt dan weer niet gesteld. “Bent u een voorstander van meer of minder economische samenwerking met andere EU-landen?” luidt een andere vraag. Tsja, wat voor soort samenwerking? Ik ben op zich niet tegen het op elkaar afstemmen van bepaalde economische regelgeving, maar als die samenwerking inhoudt dat werknemers tegen elkaar worden uitgespeeld ten gunste van het bedrijfsleven- zoals bij de Dienstenrichtlijn – dan heb ik juist liever minder samenwerking. Dus dan vul ik maar weer “neutraal” in.

Een website als “Nederland in Europa” is een zinloze exercitie. Jan en alleman gaat er van alles op invullen; het resultaat is een betekenisloze brij aan meningen en opmerkingen waar niemand een touw aan vast zal kunnen knopen. Je moet er niet aan denken dat de resultaten hiervan gebruikt gaan worden om beleid op te baseren, dat zou het totale failliet zijn van de Haagse en Europese politiek. Toch meent het adviesbureau dat de website heeft opgesteld dat “het eindrapport een representatief beeld geeft van de mening van Nederlanders over de toekomst van Nederland in Europa”. Wie dat gelooft, is niet goed bij zijn hoofd.

Eerder verschenen op de website van Eurodusnie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: